Zürih’te yakalanan ve Şubat ayından beri tutuklu olan Erinç A. isimli yatırım danışmanı Türk’ün, milyonlarca Euro’yu hesabına aktardığı öne sürülürken, evindeki aramalarda, sahte belgeler ve Türk zenginlerin imzasını ya da belgelerini taklit ederken kullandığı materyaller bulundu.

 Şubat ayından beri tutuklu olan Erinç A.’nın, bir bilgisayar programı aracılığıyla imzaları veya talimatları kopyaladığı, bazı paraları kendi hesaplarına aktardığı, daha önce hakkında soruşturma açılan TGI isimli şirket yerine kurduğu yatırım danışmanlığı şirketi ile bunu yaptığı belirlendi.

Konu, bankacılar ve yatırım konularıyla ilgili yayınlar yapan “Inside Paradeplatz” isimli yayın organı ile İsviçre medyasında manşetlere taşındı.

Erinç A.’ya güvenip İsviçre’de hesap açtıran ya da paralarının değerlendirilmesini isteyen Türkler arasında cok sayida zengin iş insanin bulundugu ögrenildi.

Erinç A.’nın, evinde yapılan aramada, sahte banka makbuzları, sahte belgelerin üretildiği bir stüdyo, sahte banka belgeleri dolu klasörler bulundu.

Sözcü'de yer alan habere göre İsviçre’de yayınlanan Neue Züricher Zeitung isimli gazete, “Daha önce TG Investment ile Credit Suisse’e yönlendirdiği Türk müşterileri paralarını kaybetmişti. Eski bir UBP çalışanı olan ve şimdi dış danışmanlık yapan Erinç A. daha sonra kendi başına kurduğu yeni şirketle işe girişmiş” diye yazdı. 

2010 ile 2018 yıllarında aynı şeyi yapan ve ancak bir dava dosyası henüz iki yıl önce İsviçre’ye ulaşan Erinç A.’nın bu şekilde yeniden ortaya çıkışını inceleyen Zürih polisi, sahte imzalarla transferler yapıldığını, artık 2015’teki gibi makas ve yapıştırı / sıvı silici (Tipp-Ex) kullanarak değil, Abobe Acrobat isimli bilgisayar programı ile çalışılarak, sahte hesaplar, sahte imzalar ve sahte belgeler ürettiğini vurguladı.

Türk yatırım danışmanı Erinç A., bunları yaparken UBP Bankası’nın müşterileri takip etmek yerine sadece onun gönderdiği belgeleri incelediği ve ona güvendiği belirtiliyor.

Bankaya da, denetim/kontrol görevini yerine getirmeme suçlaması yapıldı. Bu durum, zengin Türk müşterilerin yanı sıra bankadaki Off-Shore hesaplarının da risk altında olduğu yorumlarına yol açtı.

Yine UBP’ye iş yapan ve dışarıdan yatırım danışmanlığı hizmeti veren bir Türk kadın bankacı da, Türk müşterilerden gelen fonlarla izinsiz döviz opsiyon işlemleri yaptığı için tutuklanmıştı.

Olay İsviçre basınına yansıyınca, UBP kontrol mekanizmalarının güçlendirildiğini açıklamıştı. Ancak yeni olay, hiç de öyle olmadığının bir kanıtı oldu. 

Zürih merkezli yayın yapan ülkenin önde gelen gazetelerinden Neue Zürcher Zeitung, milyonlarca dolarlık hortumlamaya ve sonrasında yaşananlara geniş yer ayırdı.