Gazeteci Adil Yiğit'in öncülüğünde yıllar süren isim mücadelesi en sonunda Kemal Altun'un Altona'da bir meydana verilen isminin resmiyette de tanınması için önemli bir adım atıldı.

Açılış töreni Alman basınında geniş yer buldu

Altona Belediye Başkanı Stefanie von Berg ve Gazeteci Adil Yiğit'in yanı sıra çok sayıda kişinin katıldığı tabela açılış programına Alman basını yoğun ilgi gösterdi. Açılışta bir konuşma yapan Yiğit,  ''Almanya'da iltica konusunu ve mülteci gerçeğini bilen insanlar olarak Cemal Kemal Altun'un ölüme sürüklenmesini yakından takip ettik. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası Türkiye ve Almanya arasında sürdürülen kirli ticari, diplomatik ve askeri ilişkiler, 30 Ağustos 1983 yılında Kemal Altun'un ölüme sürüklenmesinin de temel nedenlerinden biridir.

Kemal Altun'un ölümü sonrası başta Almanya olmak üzere, Avrupa ülkelerinde başlayan proteso gösterileri, hükümetler üzerinde yoğun bir baskı kurdu ve ülkelerine iade edilmeyi bekleyen binlerce mülteciye aniden oturum hakkı verildi. Altun'un iadesine karşı en kitlesel gösterilerin gerçekleştiği Hamburg'daki bu park yerinde de, ölümü sonrası birçok etkinlik gerçekleştirildi. Kemal Altun'un adının yaşatılması için uzun yıllardır mücadele içerisindeydik ve şimdi, bugün sizler ve Sayın Altona Belediye Başkanı Berg'in de bizzat katılımı ile meydanın isminin resmiyette de "Kemal Altun Platz" olması için önemli bir adım atıldı.'' dedi.

En kötüsü unutulmak

Altona Belediye Başkanı Stefanie von Berg ise mülteciliğin ve iltica etmenin yasal bir hak olduğuna dikkat çekerek, Kemal Altun isminin meydanda yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Böylesine anlamlı bir programa katılmaktan duyduğu çoşkuyu dile getiren Belediye Başkanı Berg, ''En kötü şey unutulmak, bizde bugün burada sizlerin de desteği ile Kemal Altun'un ismini bu parkta yaşatacağız.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından meydana ismini veren Kemal Altun tabelasının açılışı yapıldı.

Program, Kemal Altun'un iade terörüne yakından tanıklık edenlerden aktivist Saadet Kılınç'ın kısa bir konuşması ile devam etti. Altun'un anısına Ozan Direnç'in söylediği türküler ve Şair Hüseyin Ertuğrul tarafından okunan şiirler ile program sona erdi. 

Yazar Orhan Çelik'ten yeni kitap: 'Paydos Öğretmenim' Yazar Orhan Çelik'ten yeni kitap: 'Paydos Öğretmenim'

C. Kemal Altun ismi neden önemli?

Altun, 1960 yılında Türkiye'de Samsun'da doğdu. Okul yıllarında bile politik olarak aktifti. Öğrenimine devam ettiği Ankara'da konuşmalar yaptığı ve bildiri dağıttığı için defalarca kez faşist terörün hedefi haline gelerek saldırılara uğradı. 1980 askeri darbesinden sonra yakın arkadaş çevresinden çok sayıda kişi tutuklandı, işkence gördü veya öldürüldü. Altun, bir süre sonra Almanya'nın Batı Berlin kentinde yaşayan kız kardeşinin yanına kaçmak zorunda kaldı. Türk makamlarının kendisini cinayetle suçladığını öğrendiğinde ise siyasi sığınma talebinde bulundu. Alman yargısı sığınma başvurusunu öğrendi ve hızla işleme koymak yerine Türkiye'ye iadeyle ilgilenip ilgilenmediğini sordu. 21 Şubat 1983'te federal hükümet Altun'un Türkiye'ye iadesini onayladı. Avrupa çapındaki dayanışma eylemlerinin ardından sınırdışı işlemi durduruldu. Ağustos 1983'te Altun'un iadesi Berlin'de yeniden denendi ancak avukatına göre sığınma başvurusu kabul edilmişti. Peş peşe gelen duruşmaların ortasında kalan Altun, 30 Ağustos 1983'te davanın ikinci gününde Berlin İdare Mahkemesi binasının altıncı katından ölüme atlayarak hayatını kaybetti. Altun'un ölümü ülke çapında etki yarattı ve pek çok sivil toplum örgütünün kurulmasının yanı sıra "Pro Asyl" kuruldu, ayrıca kilise sığınmacılığı ortaya çıktı. Altun'un ölümünden kısa bir süre sonra, o sırada şu anki meydandaki sol taraftaki reklam panosuna yazılan "Kemal Altun Meydanı" yazısı bugünlere gelinmesinin de ilk işaretini vermişti.

Ölümü sonrası Hamburg'da gerçekleşen bir protesto gösterisi

Şimdi ise Altun'un arkadaşı Gazeteci Adil Yiğit ve konuya başından bu yana destek veren dayanışma inisiyatifi üyelerinin yıllar süren isim mücadelesi ile bir adım daha sona yaklaşılarak, parkın üç ayrı girişine Kemal Altun'un bir resmi ve yanında ne zaman ve hangi gerekçeden dolayı ölüme sürüklendiğini belirten 'Kemal Altun Platz' yazılı sokak tabelasının törenle açılışı yapıldı.