„Bütün güzel şeyler üç tanedir“ alman atasözünü propoganda afişlerinde başlık olarak kullanan Sol Partililer Hamburg’da oldukça iddialılar.

 Üç adayın da hazır bulunduğu seçim mitingine yoğun ilgi vardı. Hamburg’dan Jan van Aken’in Federal parlamentoya direk aday olduğu Sol Parti, anketlere bakılırsa eyalet düzeyinde yüzde 10-’lara yakın oy potansiyaline sahip.



Sol Parti Parlamento Grubu Başkanı Gregor Gysi kitleyi coşturdu.


Seçim konuşmasında kadınların sosyal haklarından ve az ücret almalarından söz eden Gysi; 400 euro ile çalışan bir kadın emekli olduğu zaman ne kadar emekli maaşı alacaktır.? Almanya’da sosyal demokrat SPD hükümeti döneminde uygulamaya konulan ve Harz IV olarak bilinen sosyal yardım yasasının kişi onurunu zedelediğini de dile getiren Gysi,



Sol Parti güçlenirse, SPD “ sosyalleşir, Yeşiller barışçı kesilir”, tersi durumda böyle devam eder açıklamasıyla dinleyicileri güldürdü.


BAŞBAKAN MERKEL YANLIŞ YAPIYOR

Başbakan Merkel’in bir gün önce Suriye savaşına hayır açıklaması yapmasına karşın,  ertesi günü G20 zirvesi toplantısında Obama’nın Suriye’ye müdahale önerisine destek vermesini (11 ülkenin imza koyması) iki yüzlülük olarak değerlendirerek, bu yanlış politikasından vaz geçmesi çağrısında bulundu.


SPD’yi de sert bir tonla eleştiren Gysi, savaşa karşı açık ve net bir duruşları yoktur. Willy Brant olsaydı terredütsüz savaşa karşı “Hayır“ diyerek net tavır sergilerdi ifadesini kullandı.

“En zengin seçmen kitlesi Yeşiller”

Konuşmasında Yeşiller partisini de eleştiren Gysi, emeklilik konusuna da değinerek, farklı çizgilerde görülmelerine rağmen, Yeşiller, CDU ve FDP’nin tavrının pek farklı olmadıklarını belirtti. En zengin seçmen kitlesine sahip olan Yeşillerin gittikçe tabandan ve haklı taleplerden uzaklaştığını dile getırdi.


“İşverenler SPD ve Yeşiller‘den daha fazla ücret öneriyor”  


Konuşması esnasında kamuoyunda „billiglöhne“ olarak bilinen ucuz işgücü konusuna da yer veren Gregor Gysi, SPD ve Yeşiller’i işverenlerden daha işverenleri düşünmekle suçladı ve işverenler bu partilerden daha fazla ücret önermektedirler açıklaması yaptı.  Sözlerine, "modern köle anlamına gelen kiralık işçi firmaları acilen yasaklanmalıdır“ diyerek devam ederken yoğun alkış aldı.


Okullardaki karma eğitim konusunu (Gemeinschaftsschule) da dile getiren Sol Parti’nin en karizmatik şahsiyeti Gysi, ayrı okullarda yapılan eğitimin çocukları yeteneklerinden kopardığını ve göçmen –yerli ayrıcalığını gündeme aldığını dile getirerek eleştirdi. Almanya’nın 16 ayrı eyaletinde 16 farklı eğitim sistemi olur mu, sorusuyla hükümetin eğitim konusundaki yanlış tutmunu da eleştirmekten geri kalmadı. Bir grup öğrenciyle toplu çekilen resim sonrası, müzik ve konuşmalarla devam eden miting güneşli bir havada sona erdi.