Almanya’da 8 Haziran tarihinden bu yana tutuklu bulunan Ezidi kökenli PKK’li sanık Hasan Dutar serbest bırakıldı.

PKK üyesi olmak iddiasıyla Hamburg Mahkemesi’nde görülen Hasan Dutar'ın davası beşinci duruşmada karar bağlandı ve Dutar, 21 ay denetimli serbestlik şartı ile tahliye edildi.

Hamburg Mahkemesi, Ezidi kökenli Hasan Dutar'ın davasında Türkiye’nin 2011-2014 yılları arasında IŞİD ve El Kaide’ye destekte bulunduğu tespitini yaptı.  

Alman hakim  Türkiye’nin IŞİD ve El Kaideli militanlara sağlık hizmeti vermesi ve savaşçıların Suriye’ye geçmesine izin verdiğini ve bu nedenlerden dolayı Almanya’nın Kuzey Bölgesi sorumlularından PKK’lı sanık Hasan Dutar'ın  serbest bırakılması yönünde karar verdi.

Hamburg Yüksek İdare Mahkemesinin verdiği kararla  bir yıl dokuz ay hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan PKK’li sanık hakkında Hamburg Mahkemesinin dünkü duruşmasında sanık hakkında  tutuklama kararı kaldırıldıktan sonra serbest bırakıldı.

DİE WELT: SANIĞIN EZİDİ KÖKENLİ OLMASININ POZİTİF ETKİ YARATTI

Alman Die Welt gazetesinde yer alan habere göre Alman hakim PKK’nın Türkiye’deki terör saldırısına dikkat çekmekle birlikte Ezidilerin Türkiye’de baskı altında tutulduklarını dile getirdi.

Eyalet Mahkemesinde ‘2013 yılından beri özellikle Kobani bölgesinde PKK’nın İŞİD’e verdiği mücadele hatırlatıldı. İŞİD 2014 yılında Suriye’de ve Irak’da binlerce Ezidi’yi katletti. PKK da özellikle bu bölgelerde Ezidileri ölümden kurtardı’ denildi.

Alman Hamburg Eyalet Mahkemesi kararında ayrıca şöyle denildi: ‘ Türkiye 2011- 2014 yılları arasında İŞİD ve El Kaide’yi desteklemiştir. Sözkonusu terör organizasyonunun milisleri Türkiye’deki hastanelerde tedavi olmuştur. Bunun dışında hükümet ( AKP kastediliyor) IŞİD ve El Kaide’li militanların diğer bölgedeki militanlara sağlık hizmeti vermesi için Suriye’ye geçmesine müsaade vermiştir. İnsan hakları Türkiye’de ihlal edilmiştir. Kürt köyleri yıkılmıştır, tutuklulara sistematik işkence yapılmaktadır. Hatta idam cezasının getirilmesi sözkonusudur. Bu şartlar altında sanığın durumu gözaltına alınmıştır’ denildi.

Duruşmanın sonunda Alman hakim  60 yaşındaki sanığa dönerek ‘Politik yaşamınızda gösterdiğiniz mücadeleden dolayı bunu saygı ile karşılamakla birlikte; inanıyoruz ki yaşamınızda bundan sonra PKK için misyonerlik üstlenmezsiniz. Şu anda serbestsiniz. Size pasaportunuzu ve cep telefonunuzu geri veriyorum’ dedi.

Süheyla Kaplan