Başkent Berlin'de Eğitim Senatörlüğü, okullarda devletin tarafsızlık ilkesine dayanarak öğretmenlerin başörtüsü ile okullarda ders verilmesinin önüne geçebilmek için Federal Anayasa Mahkemesi’nde (Karlsruhe) karar alınmasını istiyor. 

                                                                                                                                  Foto: dpa/Pedersen

Tagesspiegel'in haberine göre Berlin Eyaleti Tarafsızlık Yasası okullarda görünür bir şekilde dini sembollerin kullanılmasına izin vermiyor.

Berlin'de Federal İş Mahkemesi, geçen yıl verdiği bir kararında, özel durumlar hariç somut bir tehdit durumu oluşmadığı sürece toptan bir şekilde dini sembol kullanımının yasaklanamayacağını belirtmişti.

Eğitim Senatörü SPD’li Sandra Scheeres’in girişiminin Berlin’deki koalisyon ortakları arasında tartışmaya neden olması bekleniyor. Adalet kurumlarında stajyer hukukçuların başörtüsü takmasına izin veren Yeşiller’li Adalet Senatörü Dirk Behrendt’ın, eğitim senatörlüğünün girişimine tepki vermesi bekleniyor. SPD’li çevreler ise davayı Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşımanın Eğitim Senatörü Scheeres’in kişisel girişimi olduğunu ve parti içinde ele alınmadığını belirtti.

ALMANYA'DA EYALETLERDE FARKLI UYGULAMALAR VAR

Almanya'da 2015 yılından bu yana her vilayette Müslüman öğretmenlere ilişkin farklı uygulamalar var.

Almanya Anayasa Mahkemesi, üç yıl önce kamuya ait tüm okullarda öğretmenlere başörtüsü yasağı getirilmesinin anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Öte yandan Berlin'de 2005'te Müslüman bir ilkokul öğretmeninin başörtüsüyle ders verebilmek için Berlin İş Mahkemesi'ne açtığı dava reddedilmişti.

Mahkeme, Berlin Eyaleti'nde 2005'te yürürlüğe giren ve öğretmenler, polis ve mahkeme yetkililerinin dini ve dünya görüşlerini yansıtan semboller kullanmasını yasaklayan Tarafsızlık Yasası'nın anayasaya uygun olduğuna hükmetti ve karara gerekçe olarak da bu yasayı gösterdi.