Dortmund Belediyesi Almanya’da 2000-2007 yılları arasında Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU tarafından öldürülen 8’i Türkiye kökenli 10 kişi için anıt yaptırdı. Neonazi cinayetlerinin işlendiği Nürnberg, Hamburg, München, Rosrock, Dortmund, Kassel ve Heilbron belediyelerinin aldığı ortak karar üzerine yapılan anıt, Dortmund’da Nazi döneminin önemli karakolları arasında yeralan ve zamanında “Bölgenin cehennemi” olarak adlandırılan “Steinwache” önüne yerleştirildi.

Anıt,10 metre uzunluğunda ve 20 santimetre genişliğinde granit temelin hemen yanına  2 metre yüksekliğinde ve 1 metre 20 cm genişliğinde sütundan oluşuyor.  4 Nisan 2006’da Dortmund’da öldürülen Mehmet Kubaşık başta olmak üzere, diğer 9 kurbanın isimleri  ile öldürüldükleri kent ve tarihlerin yazılı olduğu sütunda “saygıyla anıyoruz” ifadesi yer alıyor.


Anıt üzerinde ayrıca,”Neonaziler 2000-2007 yılları arasında Almanya’yı kendisine vatan kabul etmiş 10 kişiyi öldürdü. Bizler, neonaziler tarafından işlenen cinayetlerin yıllarca aydınlatılamamış olmasından  dolayı  utanıyoruz, özür diliyoruz ve bir daha asla olmasın diyoruz” diye özür ifadeleri de bulunuyor.

Çok sayıda davetlinin katıldığı anıt açılışında sırasıyla Dortmundt Belediye Başkanı Ullrich Sierau,Kuzey Ren Vestfalya Uyum Bakanı Guntram Schneider, Essen Başkonsolosu Şule Özkaya ve Mehmet Kubaşık’ın kızı Elif birer konuşma yaptı.

Anıtın NSU kurbanlarının anısını yaşatacağına vurgu yapan Dortmundt Belediye Başkanı Ullrich Sierau, bir daha asla böyle bir şeyin yaşanmaması için toplumu uyarıcı bir görev de yapacağını söyledi.


Kuzey Ren Vestfalya Uyum Bakanı Guntram Schneider ise, cinayetler işlendiğinde suçluları bulmak yerine, aileleri töhmet altında bırakan açıklamaları hatırlatarak, kurban yakınlarından özür diledi.

Anıtın yerine de dikkati çeken Bakan Schneider, “Bir dönem Nazilerin bölgedeki en önemli karakolu olan ve bölgenin “cehennemi” olarak adlandırılan Steinwache’nin önüne yapılması, her zaman Nazi zulmunü zihinlerde canlı tutacaktır. Gelecekte bir daha asla böyle acıların yaşanmasına  müsaade edilmemeli” diye konuştu.

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nun mesajını ileten Essen Başkonsolosu Şule Özkaya da, “Bu anıt yaşanan acıları hep canlı tutacak. Cinayetler Almanya’daki Türk toplumunu derinden etkiledi. NSU davasını yakından takip ediyoruz” dedi.


“Anıtın yapılacağını duyduğumuzda annemle birlikte günlerce ağlamıştık” diyen  Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık, Dortmund Belediye Başkanı Ullrich Sierau’ya  anıtın yapımına verdiği destek nedeniyle teşekkür etti. 

Törenin  ardından anıta beyaz güller bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. Mehmet Kubaşık’ın eşi Elif Kubaşık gözyaşları içerisinde anıta şefkatla dokunarak adeta hasret giderdi. Elif Kubaşık, kızı Gamze’ye sarılarak da bir süre ağladı.