-Süheyla Kaplan-




CHP Münih Birliği tarafından Avrupa Örgütlenmesi hususunda ‘Parti İçi Eğitim’in CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Koordinatör Ali Kılıç ve Avrupadaki Birlik yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Ude, NSU davasıyla olayın siyasi boyuntunun görmezlikten gelindiğini savundu.

 

17 Nisan’da görülecek davada seri cinayetlere kurban giden ailelerine de yer kontenjanı verilmemesini eleştiren Ude, ‘’Eğer böyle bir seri cinayetler Rusya ya da Türkiye’de olsaydı ve devlet organları olayları aydınlatmada memnun edecek şekilde kamuoyunu aydınlatmada yetersiz kalsaydı, olay büyük bir siyasi boyut olarak görülürdü, şeffaflık talep edilirdi. Aynı hakkı Türk kamuoyu için de vermek gerekir’ dedi.

 

NSU davasıyla olayın politik boyutunun görmezlikten gelindiğini savunan Ude, Türk ve Yunan basının mahkemeye alınmasının ‘kaçınılmaz’ olduğunu söyledi.

 

Uluslararı nitelik ve önem taşıyan davanın istisnai olarak büyük bir salonda gerçekleştirilebileceğini ifade eden Ude, NSU davasının Türkiye-Almanya ilişkilerini de sarstığını kaydetti.

 

Almanya’da yabancılara yönelik seri cinayetlerinin neden ve nasıl işlendiği konusunda kendisinin de olayı yeteri kadar anlamadığına işaret eden Ude, yaşanan bu gelişmelerden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

 

 

Ude ayrıca, Münih Yüksek Eyalet Mahkemesinin yer kontenjanı konusunda ileriki günlerde ‘ek sabit yer’ verilmesi konusunda hereket edebilmesini umut ettiğini ‘Davaya binlerce insanın girip izlemesi sözkonusu değil burda. Önemli olan Türk ve Yunan devletinin ‘gözlemci statüsü’ne sahip olmaları gerekir. Aksi takdirde uluslararası rezonans sarsılır, zarar görür’ dedi’.

 

 

 

‘YABANCILARIN OYU OLMASAYDI BAŞARAMAZDIK’

 

Münih’de yabancıların oyları ile seçimlerde büyük bir başarı elde ettiğini söyleyen Ude, göçmenlerin artık Almanya’da toplumun her alanında karar verici durumda olduklarını söyledi.

 

 

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel liderliğinde Almanya’da ilk kez ‘uyum zirvesi’ düzenlendiğine de dikkat çeken Ude, ‘’Almanya son 20 yıldan beri göçmen ülkesi olduğunu söylememişti. Uyum zirvesinin muhafazakar bir parti tarafından düzenlenmiş olması da uyum açısından bu ülkede büyük bir adım. CSU gibi muhafazakar partiler açıkça yabancı düşmanlığı yapıyorlar. Bu nedenle Alman vatandaşı olan göçmenleri Eylül ayında yapılacak seçimlerde mobilize etmek gerekir. Birçok göçmen ‘önce seçme hakkına sahip olayım’ diyor, ancak bu hakka sahip olduktan sonra da sandıklara gitmiyor’ dedi.

 

‘’HEM TÜRK HEM ALMANIM’

 

Kendisinin de göçmen kökenli bir aileden geldiğini ve iki farklı kültürün ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini ifade eden Ude, göçmenlere çifte vatandaşlık hakkının verilmesi gerektiğini savundu.

 

‘SPD MİLLETVEKİLİ  ISABELL ZACHARİAS NSU DAVASI BİR SKANDALDIR’

 

Toplantıya katılan Alman Sosyal Demokrat Parti Milletvekili İsabell Zacharias, NSU davasında Türk ve Yunan basının alınmamasını bir ‘skandal’ olarak değerlendirdi.

 

Bayern eyaletinin sosyal demokrat bir partisiz düşünüğlemeyeceğini vurgulayan Zacharias, , ‘’Göçmenlere her zaman ihtiyacımız var’ dedi.

 

 


SPD olarak CHP’nin Almanya’da özellikle Münih’te örgütlenmesine çok sıcak baktıklarını da sözlerine ekleyen Zacharias, bu konuda ellerinden gelen desteği sunmaya hayır olduklarını söyledi.

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, CHP’nin sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da parti çalışmalarının devam <

 

ettiğini belirterek, ‘’yurtdışında yaşayan vatandaşlara sadece seçmen olarak değil, sorunlarına çözüm arayan bir parti olarak bakmaktayız. Partimizin ülke dışında da örgütlenme çabası devam etmektedir’ dedi.

 

 

Sarı ayrıca, NSU davasında kardeş parti SPD’den kaynaklanan Türk ve Yunan basının davayı izlemeleri konusundaki çabalarının, kamuoyunda var olan kaygıları azalttığına dikkati çekti.

 

Öte yandan Yurtdışı Örgütlenmeden Sorumlu Koordinatör Kılıç, CHP-SPD ortak çalışmasını önem verdiklerini belirterek, ‘’Sosyalaist Enternasyoneldeki birliktelimizi en kısa zamanda yerel birimlere de taşıyarak CHP’lilerle SPD’lilerin başta ırkçılık, yabancı düşmanlığı, işsizlik ve ayrımcılık gibi ortak sorunları noktasında birlikte hareket etmeyi güçlendireceğiz’ dedi.