Almanya'da DİDF 18. kongresi yapıldı

Almanya’da 34 yıldır Türkiye kökenli göçmenlerin temel hakları için mücadele eden, ırkçılığa ve dışlanmaya karşı etkinlikleriyle tanınan Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF), 14-16 Mart tarihleri arasında 18. Olağan Genel Kongresi’ni yaparak, gelecek için bir dizi kararlar aldı.

35 bölgeden 140 delegenin katıldığı kongre, Berkin Elvan başta olmak üzere Gezi ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan Kongrede, açılış konuşmasını eski Genel Başkan Özlem Alev Demirel yaptı.

Dünya, Avrupa ve Türkiye’deki gelişmelerin değerlendirildiği bölümün ardından, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin karşı karşıya bulunduğu sorunlar delegelerin katılımıyla ele alındı.

ALMAN PARTİ VE KİTLE ÖRGÜT TEMSİLCİLERİNDEN MESAJ

Kongreye katılan Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Mattihas W. Birkwald, delegeleri selamlayarak DİDF’le uzun bir süredir birlikte çalıştıklarını ve bunun her iki örgütü de olumlu etkilediğini söyledi. Birkwald, Almanya’daki ekonomik gelişmeler ve emeklilerin durumu konusuna ayrıntılı bilgiler vererek, işbaşındaki hükümetin ikiyüzlü bir politika izlediğine işaret etti.

Kongreye Alman Komünist Partisi (DKP) Hessen Eyalet Yönetim Kurulu üyesi Michael Beltz, Nazi Takibatına Uğrayanlar Birliği (VVN) temsilcisi Joacham Vogel, ATTAC Koordinasyon Kurulu üyesi Feorg Frigger, Blockupy temsilcisi Charlotte Albrecht birer konuşma yaptılar ve DİDF’e önümüzdeki dönem başarı dileklerini ilettiler.

 BEDELLİ ASKERLİĞE KARŞI KAMPANYA KARARI

Genel kongrede iki gün yapılan tartışmaların ardından değişik alanlara yönelik dört önemli karar alındı. Buna göre Almanya’da doğup büyüyen ancak Türk vatandaşı olarak kalma hakkı olan gençlerin askerlikten muaf bırakılması için bedelli askerliğe karşı bir kampanyanın düzenlenmesi, önümüzdeki yıl yerli ve göçmen emekçiler arasındaki ilişkileri güçlendirmek için ortak yaşam festivallerin düzenlenmesi, NSU davasının takip edilmesi ve bu temelde ırkçılığa karşı yerli örgütlerle birlikte etkinliklerin düzenlenmesi oy birliğiyle karar altına alındı. Ayrıca, DİDF’in çalışmasının önümüzdeki dönem eyaletler düzeyinde koordine edilmesi amacıyla “Bölge Kurulları”nın kurulması kararlaştırıldı.

SEÇİM SANDIKLARI TÜRKİYEDE'Kİ SAFLAŞMAYI BURAYA TAŞIYACAKTIR

DİDF Genel Kongresi’nde ayrıca Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının önümüzdeki Ağustos ayından itibaren, Türkiye’de yapılacak seçimler için bulundukları ülkelerde oy kullanmalarının gündeme gelmesi konusunda da bir karar alındı. Kararda, “Seçim sandıklarının Almanya’ya taşınması; buradaki vatandaşı Türkiye’deki siyasi saflaşmalar ekseninde bölme tutumunu güçlendirecektir. Biz Türkiye’de emekçi halkın istek ve özlemlerini, barıştan, demokrasi ve özgürlüklerden yana partileri destekleyeceğiz. Ancak burada yaşayan Türkiye kökenlilerin asıl ihtiyacı bulundukları ülkelerde seçme ve seçilme hakkının önündeki engellerin kaldırılmasıdır.” denildi.