Almanya'ya çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile yaptığı görüşmenin ardından açılışını yaptığı Berlin Uluslararası Turizm Borsası ITB'de gazetecilerle bir araya geldi.

Çavuşoğlu, Gabriel ile yaptığı görüşme çerçevesinde Türkiye Almanya ilişkilerini ve son günlerde iki ülke arasında yaşanan tartışma konularını değerlendirerek, Cumhurbaşkanı'nın Almanya'da Türk bakanların bazı referandum kampanyası etkinliklerinin iptal edilmesini 'Nazi dönemine' benzetmesi ile ilgili de açıklamada bulundu. Çavuşoğlu, Avrupa’daki uygulamaları İkinci Dünya Savaşı öncesindeki atmosferi hatırlattığını kaydetti.

Deutsche Welle'ye bir demeç veren Çavuşoğlu, "Almanya ile diyalogdan yanayız" dedi.

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamasından satır başları:

Önce şunu kabul etmeliyiz ilişkilerimiz ciddi bir gerginlik döneminden geçiyor. Ve bu, gizli bir gerginlik değil. Karşılıklı açıklamalar, Almanya'nın tutumu, burada Türk toplumuna yönelik baskılar; ayrıca Almanya'daki toplantılarımızın antidemokratik bir şekilde engellenmesi ilişkilerimizi gerçekten gerdi. İkincisi, şunu da kabul edelim; Gabriel ve ben, iki dışişleri bakanı olarak ülke ilişkilerimizin iyi bir yolda, pozitif bir atmosferde seyretmesini istiyoruz. Bir sorun varsa bunun diyalog yoluyla çözülmesinden yanayız.

Çavuşoğlu: Diyalogdan yanayız

Hatalarımızı tekrar etmememiz gerekiyor. Bu konuda biz, son derece net bir şekilde beklentilerimizi Sigmar Gabriel'e bu sabah ilettik. Aynı şekilde Başbakanımız Binali Yıldırım en son telefon görüşmesinde ve Münih'teki konferans esnasında da Şansölye Merkel'e beklentilerimizi iletmişti. Bu sabah ki görüşme esasen ilişkilerimizde daha fazla gerginlik olmaması için, bir yumuşama dönemine geçilmesi için ne yapabileceğimizi, nelere dikkat etmemiz gerektiğini iki dışişleri bakanı olarak değerlendirdik. Güzel, faydalı bir görüşme oldu. Bundan sonraki süreçte daha sık bir araya geleceğiz. Ayrıca bundan sonra hangi bakanımız, hangi siyasetçimiz ne zaman gelecek bunun listesini de verdik. Bu güne kadar yaşanan sorunların yaşanmaması gerektiğini ilettik.

" Nazi benzetmesi" Almanya'da çok tepki çekti. Bu konuda neler söylersiniz? sorusuna şu yanıtı verdi:

Nazi meselesi Almanya için çok hassas bir konu, biz bunu biliyoruz. Ancak Avrupa'daki olumsuz gelişmeler, eğilimler ve son uygulamalar gerçekten İkinci Dünya Savaşı öncesindeki atmosferi bize hatırlatıyor. Genel anlamda bu coğrafyada yaşanan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, hoşgörüsüzlük hepimizin bildiği gerçekler. Yani esasen bu uygulamaların, o dönemdeki uygulamalar olduğunu ve bu dönem Almanya'ya yakışmadığını ifade etmek için söylenmiş bir laf. Tarihte biz o dönemleri kapattık, bir daha dönmememiz lazım. Ve o dönemin uygulamalarını bizim Avrupa'ya, Almanya'ya veya Türkiye'ye getirmememiz lazım, söylenen mesaj budur. Yani Nazi benzetmesi, herhangi bir kişiye sen Nazi'sin demek için değil, uygulamalara yönelik bir benzetmedir.