Bağcılar Belediyesi olarak Hamm’da iftar sofrası kurmayı geleneksel hale getirdiklerini belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, "Bu yıl 5'incisini gerçekleştiriyoruz. Hamm ile Bağcılar iki kardeş belediye. Burada yabancılık çekmiyoruz. Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Thomas Hunsteger Petermann’a Türkler'e ve İslam dinine gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Programa, belediye başkanlığı döneminde Almanya iftarlarını başlatan AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık da katıldı. Kıyıklık yaptığı konuşmada özellikle barış ve kardeşlik vurgularında bulundu. Ülkelerarası dostlukların kurulmasında yerel yönetimlerin önemine dikkat çeken Kıyıklık, "Gönül istiyor ki, dünyadaki bütün yönetimlerle dostluk kurulsun ve hiç kavga olmasın. Tabii savaş baronları bunu hiç istemez. Ama onlara rağmen biz bu dostlukları sürdüreceğiz ve barış içinde yaşayacağız" dedi.

"MÜSLÜMANLAR DİNLERİNİN GEREĞİ NEYSE YERİNE GETİRMELİ"

Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Hunsteger Petermann da, kentte yaşayan  180 bin kişiden yüzde 13’ünü Müslümanlar'ın oluşturduğuna dikkat çekti. Petermann, "Müslüman vatandaşlarımız, dinleri gereği neyse, serbestçe yerine getirmeli" dedi. Türkler'in Alman komşularıyla birlikte katıldıkları iftarda, Ramazan için '11 ayın sultanı' benzetmesini kullanan Petermann, Ramazan’ı uğurlayıp, bayramı karşılayacaklarını söyledi.

Almanya’da doğumların azalması nedeniyle nüfusunun giderek azaldığını hatırlatan Petermann, son yıllarda Türk ailelerinin de az çocuk yaptığına dikkat çekti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk tavsiyesine katıldığını söyledi. 180 bin nüfusu olan Hamm kenti, Türkler başta olmak üzere farklı ülkelerden çok sayıda göçmenin de yaşadığı bir şehir. Hamm Büyükşehir Belediyesi her yıl Ramazan ayında Müslümanların etkinlik yapabilmesi için imkânlar sağlıyor. Oluşturulan Ramazan etkinlik alanında aralarında Türklerin de bulunduğu farklı ülkelerden Müslümanlar bir ay boyunca iftar programları ve kültürel etkinlikler yapabiliyor. Bağcılar Belediyesi ile Hamm Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz Ramazan ayında Kardeş Belediye Protokolü imzalamıştı. Hamm Büyükşehir Belediyesi, karşılıklı ilişkileri artırmaya yönelik Temmuz ayında Bağcılar Çiftlik Meydanı’na Hamm’ın simgesi olan bir Fil heykeli dikmişti. 



DHA(GE/İD)