Auschwitz Toplama Kampı’ndan sağ kurtulan ve Auschwitz Komitesi Başkanı olan Esther Bejarano (96), Yahudi düşmanlığına, Çingene düşmanlığına ve ırkçılığa karşı daha güçlü bir duruş sergilemek üzere Almanlar’a; “27 Ocak; Holokost’u Anma Günü”ne katılmaları için açık bir davette bulundu.

Bejarano; 8 Mayıs’ın “Nazi Rejimi’nden Kurtuluş Günü” olarak resmi tatil ilan edilmesi çağrısını yineledi. 24 Ocak pazar günü, Hamburg’da Auschwitz Holokost Komitesi’nin gerçekleştirdiği dijital anma etkinliğinde Bejarano; bu tatil gününün, halkın “özgürlük, eşitlik ve kardeşlik”lerine adanması gerektiğini söyledi.

Konuklardan, 2020 sonbaharında, İsviçre’de “Yahudiler’e Karşı Savaş” filminin prömiyerini yapan İsviçreli yönetmen Eva Stocker ise; Yahudilerin Holokost’u unutmasının şu anda imkânsız olduğunu söyledi. Bir sinagogda bulunan her gamalı haç ve aşırı sağcılardan gelen her kin dolu mesajın, Yahudiler’e Nazi Dönemi’ndeki tarihlerini hatırlattığını belirtti. Stocker, bir Macar aile tarafından evlatlık alınarak büyütüldü. Auschwitz’e giden, insanların sürüldüğü trenlerden birinden, henüz bir bebekken başkalarına teslim edildiğini ise, yıllar sonra tesadüfen öğrendi. Bir demiryolu görevlisi bu bebeği kabul etmiş ve Stocker’in hayatını kurtarmıştı.

Bejarano, korona inkârcılarını da eleştirdi. Maskeyi; “Özgürlük gaspı” olarak görüp, maske takmayı reddediyorlar. Kısa süre önce aşı yaptıran Bejarano; “Neden bahsettiklerini bilmiyorlar” dedi. Bejarano; tarihin, komplo ideolojilerinin kolayca imha ideolojilerine varabileceğini gösterdiğini belirtti. Ardından, anti-faşist grupların giderek daha fazla zulme uğradığını ve Nazi Rejimi tarafından zulüm görenlerin birlikteliğinin -Bund der Antifaschisten (VVN-BdA) – kamu yararına bir kurum olma statüsünün reddedildiğini eleştirdi.

Bejarano, Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’ndaki kızlar orkestrasında akordeon çalmaktaydı. Savaştan sonra İsrail’de yaşadı ve 1960’ta Hamburg’a taşındı.