Stuttgart Eyalet Mahkemesi, Heckler & Koch silah şirketini Meksika'ya yasadışı silah satışı gerekçesiyle 3,7 milyon euro para cezasına çarptırdı.

Şirketin beş eski çalışanının, Meksika’nın çatışmalı bölgelerine makineli tüfek sattıkları belirlenmişti. Mahkeme kararında, şirketin Silah Denetim Yasası’na aykırı olarak yaklaşık 4,1 milyon euro değerindeki 4 bin 500 G36 piyade tüfeğini, Meksika’nın kuzeyinde uyuşturucu mafyasıyla güvenlik güçleri arasında sıkça çatışmaların çıktığı bölgeye gönderdiği ifade edildi.

Heckler & Koch, Meksika'ya yapılan yasadışı silah satışları için 3,7 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Şirketin beş eski çalışanına ise denetimli serbestlik uygulanacak.

Silah üreticisi Heckler & Koch'un beş eski çalışanının Silah Denetim Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle görülen davada iki sanık, tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Stuttgart Eyalet Mahkemesi, şirkete Perşembe günü 3,7 milyon euro para cezası verdi.

Almanya'dan, Meksika'da hükümet denetimi altında olmayan çatışmalı bölgelere silah satışı yasaklanmış durumda. Ancak şirket eski çalışanlarının, 2006 ve 2009 yılları arasında bu bölgelere 5000 kadar saldırı tüfeği ve silah parçası teslimatı yaptığı saptanmıştı.

Heckler & Koch'un eski çalışanlarından biri 17 ay, bir başkası 22 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karı koca olan bu çalışanlardan kadın, karara göre 250 saat sosyal hizmet yapacak, kocası ise 80 bin euro para cezası ödeyecek. Kalan üç sanık beraat etti.

Savcılık, beş sanıktan üçü için 22 ila 33 ay hapis cezası, diğer ikisi için beraat talep etti. Savunma makamı ise beş sanığın hepsinin beraatını istedi. Yasadışı silah ticareti suçundan 3,7 milyon euro para cezasına çarptırılan Heckler & Koch şirketi için iddia makamının talep ettiği ceza tutarı ise 4,1 milyon euro idi.

Yasa dışı silah satan Alman şirkete 3,7 milyon Euro ceza

YILLIK CİROSU 182 MİLYON EURO

2006 ila 2009 yıllarındaki satışta kusuru bulunan iki eski şirket çalışanının 17 ve 22 aylık hapis cezaları ertelendi. Silah şirketi Heckler & Koch’un yıllık cirosunun 182 milyon euro olduğu ifade ediliyor. 

MEKSİKA'YA YASADIŞI SİLAH SATIŞI İÇİN GAZETECİLERE DAVA AÇILMIŞTI

Almanya'da, Heckler & Koch şirketinin Meksika'ya yasadışı silah satışıyla ilgili gizli belgeleri yayınladıkları gerekçesiyle dört gazeteci ve bir aktivist hakkında soruşturma açılmıştı.

Stuttgart'ta görülen davada savcı, Kasım ayında beş eski Heckler & Koch çalışanına suçlama yönelttikten sonra Münih kentindeki savcıdan belgeleri ele geçirip yayınlayan beş kişi hakkında soruşturma talep etmişti.

Belgelerde, silah ihracatını düzenleyen kuralların ihlaline Alman hükümetinin göz yumduğu ileri sürülmüştü.

Gazetecilerin araştırması sonucu bir kitap yazılmış ve bir belgeselle, ARD televizyonunda yayımlanan bir film çekilmişti. Suçlananlardan biri olan filmin yönetmeni Daniel Harrich de Grimme Gazetecilik Ödülünü almıştı.

Söz konusu suçlamalar, Almanya'nın en büyük hafif silah üreticilerinden biri olan Heckler & Koch ile federal hükümetin bakanlıkları arasındaki yazışmalara dayanıyor. Belgeler Netzwerk des Todes (Ölüm Şebekesi) adlı bir kitapta yayımlanmıştı.