Almanya’da 2012 yılından bu yana Sol Parti'de eş genel başkanlık yapan Katja Kipping ve Bernd Riexinger yerine, Susanne Hennig-Wellsow ve Janine Wissler  seçildi.

Sol Parti’de kadınlardan oluşan yeni bir liderlik ikilisi var. Bu yenilik, Parti’ye yeni bir ivme kazandırabilir.

Cumartesi günü yapılan çevirimiçi Parti Kongresi sonucunda, Hessen Parlamento Grubu Lideri Janine Wissler’in ardından, Thüringen Eyalet Lideri Susanne Hennig-Wellsow, elektronik oylama ile Eş Başkan olarak seçildi.

43 yaşındaki Susanne Hennig-Wellsow, kullanılan 536 oydan 378’ini aldı. Ayrıca, seçimlere karma liste olarak katılan listeden de iki erkek muhalif; 104 ve 15’er oy aldı. Bu oylamada, 39 delege çekimser kaldı. Ancak resmi sonuçların delegelerin mektupla gönderecekleri oylar geldikten sonra 5 Mart’ta açıklanacağı belirtildi. Ancak resmi sonuçların delegelerin mektupla gönderecekleri oylar geldikten sonra 5 Mart’ta açıklanacağı belirtildi.

Susanne Hennig-Wellsow Parti Kongresi’nde, Sol Parti’nin Federal Hükümet’te hükümet sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirten bir kampanya tanıtımı konuşma gerçekleştirdi. Bu konuşmada, yürütülmesi gereken kampanyayı şöyle tanımladı: “Daha fazla beklemeyelim! İnsanların bizi bekleyecek zamanı yok!", “Sizler, CDU ve CSU’nun Federal Hükümet’ten atılması yönlü bir kampanya yürütüyorsunuz. Oysa Siyah-Yeşil ya da Kırmızı-Kırmızı-Yeşil olması, bize de bağlı”.

Wissler ve Hennig-Wellsow, önceki liderlerden Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in yerini alacaklar. 2012’den itibaren Sol Parti’ye liderlik eden Katja Kipping ve Bernd Riexinger’in görev süreleri 2020 Haziran’ında dolmuş olmasına rağmen, Parti Kongresi pandemi nedeniyle iki kez ertelenmiş ve yeni bir seçime gidilememişti. Bu Cumartesi gerçekleşecek çevrimiçi toplantıda vekiller; Federal Başkan ve Federal Haznedarlık’ın değiştirilmesi için de bir oylamaya gidecekler.

Her alanda eşitliğin sağlanması için toplumun her kesiminin desteğini alarak mücadele edeceklerini de vurgulayan iki yeni eş başkan, 2017’de yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 9.2’sini alan partinin 26 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde iki haneli bir sonuç alması için yoğun çaba göstereceklerini söylediler.

Sol Parti'de yeni seçilen eş güdüm başkanları için en büyük zorluğun, soldaki geleneksel olarak çok farklı akımları bir araya getirmek olacağı belirtilmekte. Hatırlanacağı üzere, Kipping ve Riexinger döneminde, daha kısıtlayıcı bir göç politikasını savunan eski parlamento grubu lideri Sahra Wagenknecht ile sürekli bir anlaşmazlık yaşanmış ve bu her defasında kamuoyuna yansımıştı. Wagenknecht, bugüne kadar Sol Parti'yi seçmenlerden çok uzaklarda olduğu idiasıyla defalarca kez eleştirdi.