Almanya'da Federal Parlamento milletvekillerinden Gökay Akbulut (Sol Parti / Die Linke), Canan Bayram ( Bündnis 90/ Yeşiller), Michel Brandt (Sol Parti / Die Linke), Bijan Djir-Sarai (Liberal Parti / FDP) ve Margit Stumpp ( Bündnis 90/Yeşiller) tarafından imzalan "Türkiye'deki muhaliflerle dayanışma!" başlıklı ortak açıklamada, Alman hükümetine 'Türkiye üzerindeki etkisini yükseltme' çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Alman hükümeti gibi uluslararası partnerler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına uyumu vurgulamak için Türkiye ile ekonomik ilişkileri kullanmalıdır. Avrupa Birliği Konseyi'nin önde gelen bir üyesi olarak, Federal Almanya Hükümeti Türkiye üzerinde olumlu etkisini yükseltmelidir." ifadeleri dikkat çekti.

İşte Bundestag üyesi 5 milletvekilinin o açıklaması:

Türkiye'deki muhaliflerle dayanışma!

Alman Federal Meclisi'nde çeşitli meclis grupların üyesiyiz. Türkiye’de muhalefette olan siyasetçilerin durumu ile ilgili endişe duyuyoruz. Yine yüzlerce HDP'li siyasetçi tutuklandı. 20'si HDP'li, üçü CHP'li, biri DBP'li ve biri Demokrat Partili olmak üzere 25 milletvekili dokunulmazlığını kaybetmek üzere. Milletvekilliğini kayıp etme tehlikesi yaşıyorlar.

Özellikle HDP zor zamanlar geçiriyor. Muhafazakâr AKP ve milliyetçi MHP temsilcileri tarafından gelen HDP'nin kapatılma çağrıları ile karşı karşıya.

Bunun sebepleri siyasi amaçlıdır. Mevcut yasanın Avrupa Konseyi tarafından önceden uyarılmış ve özellikle ciddi olduğu tüm durumlarda uygulanmasını bekliyoruz. Buna HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararları da dâhildir. AİHM'nin belirttiği gibi, Sayın Demirtaş 2016 yılından beri haksız yere hapiste.

Türkiye'de HDP'nin yaklaşık 5000 üyesi ve sempatizanı son yıllarda siyasi nedenlerden dolayı tutuklandı. 2019 yerel seçimlerinden bu yana, seçilen 48 HDP'li belediye başkanı görevden alındı ve kısmen tutuklandı. Böylelikle 4.356.819 seçmenin hakkı gasp edildi. Mevcut yasama döneminde, HDP'nin iki milletvekilinin vekilliği düşürüldü.

Türkiye'deki siyasi tutukluların yargılama sürecinden ve durumlarından son derece endişeliyiz. Tutuklu siyasetçiler ile dayanışmamızı ilan ediyoruz.

Türkiye'de basın özgürlüğü çok ciddi bir şekilde kısıtlanmış durumda, neredeyse yok. Bu nedenle, tutuklu siyasetçilerin güçlü uluslararası dayanışmaya ve durumları hakkında daha fazla medya haberlerine ihtiyaçları vardır.

Alman hükümeti gibi uluslararası partnerler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına uyumu vurgulamak için Türkiye ile ekonomik ilişkileri kullanmalıdır. Avrupa Birliği Konseyi'nin önde gelen bir üyesi olarak, Federal Almanya Hükümeti Türkiye üzerinde olumlu etkisini yükseltmelidir.

İmzalayanlar (alfabetik sıralama):

Gökay Akbulut (MdB, DIE LINKE.)

Canan Bayram (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN)

Michel Brandt (MdB, DIE LINKE.)

Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor Almanya'da 'İmparatorluk Vatandaşları' davası başlıyor

Bijan Djir-Sarai (MdB, FDP)

Margit Stumpp (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN)