15 Temmuz 2016 gecesi haber kanalları, sosyal medya portalları ve ekranlar Türkiye de askerlerin yönetime 'el koyduklarını' ilan ediyorlardı.

Malumun ilanıdır ya, ne hikmetse askerler yönetime 'el koyduklarında' veya el koymayı, 'denediklerinde' ''demokrasiyi kurtarmak halkın, milletin çıkarlarını kollayıp korumaktan'' bolca bahseden bildirilerini yayınlarlar. Cuntacılar bu yöntemi manipülasyon aracı olarak sürekli kullanırlar.

15 Temmuz askeri darbe girişimde bulunan Cuntacılar da, aynı yöntemi, yolu tercih ettiler. Ama 'başarılı' olamadılar. Birazda acemi çaylak' larmı desek, yoksa halkın demokrasi güçlerinin direnci mi, desek, Cuntacıların başarmasını engelledi!

Bir noktanın altını kalın çizgilerle çizmek ve analizlerimi bu eksen üzerine oturtmak isterim. Nereden, kimden ve kimlerden gelirse ve kaynaklanırsa, kaynaklansın askeri darbelere ve Cunta yönetimlerine karşı durmak, demokrasi mücadelesi verenlerin asli görevleri arasındadır. Askeri darbelerin, Cuntaları kimleri hedef aldığı önemli
değildir.

Askeri darbe ve Cunta rejimi girişimleri, demokrasiye düşman ülkeye, ekonomiye, halklara düşman faşizan bir uygulama oldukları gerçeğini akıldan çıkarmamız gerekmektedir.

15 Temmuz askeri darbe ve Cunta girişiminin, 'hedeflerinde' bugün çelişkilerinin derinleştiği, AKP rejimi ve AKP'ye sırtını dayayan sermaye çevreleri, 'olabilir'. 15 Temmuz Cunta girişimi AKP ile kendi aralarındaki çelişkilerin, deyim yerindeyse, Fetullah'cılar lehine bir çıkış yolu olabilir.

Bu çatışmada, demokrasi güçlerinin taraf olması düşünülemez. Ama taraflardan birileri, ellerinde bulundurdukları güçleri kullanarak, askeri darbe girişimde bulunması, Cunta rejimi oluşturarak mevcut sistemi, (bütün kötülüklerine rağmen) değiştirme girişimleri, var olan, 'demokrasiyi' askıya almaları asla kabul görmemelidir.

Âmâsız, fakatsız, lakinsiz, askeri darbe ve Cunta rejimlerine karşı duruş sergilemek, demokrasi mücadelesinin olmazsa, olmazlarındandır.

Bugün AKP devleti, Saray, ülkemiz halklarına düşman, sivil bir darbeler yöntemiyle açık faşist diktatörlüğe doğru eğrilse dahi, bunun alternatifi askeri rejimler, darbeler yoluyla oluşturulan Cuntalar olamazlar. 15 Temmuz askeri darbe, Cunta rejimine izin verilmemesi, ülkede demokrasi'yi sahiplenmek isteyen ortak çabalarıyla engellenmiştir.

Bozguna uğratılmışlardır. 15 Temmuz askeri darbe ve Cunta girişimcileri, tüm askeri darbe ve Cunta rejimlerinde olduğu gibi, Türkiye demokrasi mücadelesine yeni
darbe vurmuşlardır. Ülkede var olan, 'demokrasi' 'istikrar' yeniden darbe almıştır.

15 Temmuz darbe ve Cunta girişimi, AKP devletinin elini güçlendirmeye hizmet etmektedir. AKP devleti uzun bir süredir istikrarsızlık içinde debelenip dururken, 'çıkış yolu' ararken, 15 Temmuz darbe ve Cunta girişimi, bir can simidi gibi, AKP devletinin ve Sarayın yardımına yetişmiştir.

AKP devleti ve Saray bu girişimleri kendi lehine çevirerek, siyasal sömürü aracı olarak kullanacaktır. Uluslar arası ve ulusal düzeyde sürekli kan kaybeden ve itibarsızlaşan AKP devleti ve Saray, her fırsat'ta, ne kadar, 'haklı olduklarını' darbelere, cuntalara, 'karşı oldukları' manipülasyonunu yaygınlaştıracaklardır.

Bütün bu gerçekleri göz önünde bulundurması gereken, demokrasi güçleri, AKP devletine bu fırsatı vermemeleri için gereken çabayı göstermelidirler.

AKP devleti ve Sarayın karşı olduğu askeri darbeler değildir. Sadece kendi çıkarları ve bugün çatışma cenderesinde olduğu cemaatçi kesimlerdir.

AKP devletinin ve Sarayın, bir fiil askeri darbe ve Cunta ürünü olduğu gerçeğini asla unutmamalıyız. Sırtını 12 Eylül askeri faşist darbe ürünü yasalara dayayarak ayakta kalmaya çalıştığı gerçeğini unutmamalıyız. Bu gerçekleri halklarımıza anlatabilmeyi esas hedef olarak önümüze koymalıyız.

Askeri darbe ve Cunta girişimi bugün engellenmiş olabilir. Bu gerçekler yeni bir darbe girişiminin olmayacağı anlamına gelmeyecektir. AKP devleti ve Sarayın mevcut durumda girişimleri de, 15 Temmuz darbe ve Cunta girişimlerinden farksızdır. AKP devleti ve Saray sivil darbe girişimi peşindedir.

Ülkemizin kuruluş felsefesini esas alan analizler yapıldığında, askeri darbelere sürekli olarak, 'gebe' görünüm sergilemektedir. Yani, henüz darbe ve Cunta rejimlerinin fırsat doğduğunda ülke yönetimini gasp ederek yollarına, 'devam' edebilecekleri gerçeğidir.

Darbe ve Cuntalara geçit vermeyelim İnadına demokrasi, inadına barış taleplerimizi yükseltelim!

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere!

16 Temmuz 2016

Aliekber Pektaş