Antalya Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Yunus timlerinde görevli 13 yıllık polis memuru Mehmet Ergin, 27 Ekim 2008 tarihinde motosikletle Yeşildere Mahallesi'nde devriye gezerken, üzerinde 2 kişi bulunan motosiklet 'dur' ikazına uymayarak kaçtı. Duraksayan motosikletin arka kısmında oturan Halil K. indikten sonra sürücü Çağdaş Gemik tekrar motosikleti hareket ettirince polis memuru, arkasından 2 el ateş etti.

Kurşunlardan biri, Gemik'in ensesinden girip yanağından çıkarak ölümüne neden oldu. Tutuklanan Ergin, Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanırken ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza, indirim uygulanarak 16 yıl 8 ay hapse çevrildi. Mahkeme, hayati bölgelere ateş eden polisin, sonucun bu olacağını öngörmesi gerektiğini belirterek, 'olası kastla öldürme' suçundan işlem yaptı. Karara itirazın ardından polis Ergin hakkında verilen ceza, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nce, 'Suç niteliğinde yanılgıya düşüldüğü' gerekçesiyle bozuldu.

YEREL MAHKEME DİRENDİ

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi sanığın 'Yaralama sonucunda ölüme neden olmak' suçundan yargılanması gerektiğine hükmetti. Buna karşı yerel mahkeme ilk kararında direndi. Kararda, Gemik'in ve arkadaşının polise hiçbir direnişinin bulunmadığı vurgulandı. Kararda, düğünlerde havaya ateş açılmasında bile Yargıtay'ın olası kast suçundan işlem yaptığına dikkat çekildi. Direnme kararı üzerine dosyaya bakan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, polise indirimli ceza verilmesi gerektiğini kaydetti. Kararda, Gemik'in bir sonraki polis ekibi tarafından yakalanabileceğine, arkadaşının polise teslim olarak direnmemesine, kafa hizasından ateş edilmesine gerek olmadığına atıf yapılmasına rağmen, polisin yaralama kastıyla hareket ettiği savunuldu. Böylece, polise 10 yıla yakın ceza verilmesi gerektiği belirtildi.

YENİDEN GÖRÜŞÜLDÜ

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararının ulaşmasının ardından dava Antalya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yeniden görüldü. Duruşmaya 2 yıl önce meslekten ihraç edilen tutuklu polis memuru Mehmet Ergin, avukatı Süleyman Çalıkuşu, Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik ile aileyi temsilen avukatlar Nusret Gürgöz, Muhsin Taşarlar, Nilgün Gürbüz ve Münip Ermiş katıldı.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Ailenin avukatlarından Nilgün Gürbüz, “Biz Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kararını hukuka ve adalete uygun bulmuyoruz. Bu karar hukuk yönünde herkesin eşit olarak algılanmadığı sonucunu uyandırmaktadır. Ve yine bu kararla benzeri olayların tekrarının kolaylaştırıldığı görüşündeyiz. Tüm bu sebeblerle mahkemenizce sanığın cezalandırılması sırasında alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesini talep ediyoruz" dedi.

Avukatlardan Münip Ermiş ise savunmalarını yazılı olarak hazırladıklarını belirterek 3 sayfa tutarındaki savunmasını mahkemeye sundu. Daha sonra söz alan Ermiş, “Ama içimi dökmek istiyorum. Hukuk katledilmiştir. Ama en azından zekamla alay etmediler. Ceza Genel Kurulu bu polis memurunun (Mucıra bastım ayağım kaydı) masalına inanıyorsa o zaman bu adamı niye cezaevinde tuttunuz? Tahliye etseydiniz ya. Tarihe not düşülmesi için söylüyorum, Ceza Genel Kurulu'nun kararı asla bize sürpriz olmadı" diye konuştu.

AVUKATI TAHLİYE İSTEDİ

Polis memuru Mehmet Ergin'in avukatı Süleyman Çalıkuşu ise şunları söyledi:

“Yargılamanın bu aşamasında Yargıtay Ceza Kurulu kararı göz önünde bulundurulduğunda tartışılması gereken bir husus yoktur. Katılan vekillerinin müvekkilime ceza tayini sırasında asgari hadden uzaklaşılarak ceza tayin edilmesi yönündeki taleplerine katılmıyoruz. Müvekkilimin gerek soruşturmayı yapan makama, gerekse yargılamayı yapan makama en ufak bir olumsuz tavrı olmamıştır. Ayrıca Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun bozma ilamı uyarınca verilecek ceza miktarı göz önünde bulundurulduğunda bugün itibariyle 4 yıl 1 ay 7 gündür tutuklu bulunan müvekkilimin infaz yasası uyarınca şartla tahliye süresine kadar infaz etmesi gereken ceza süresini büyük ölçüde infaz ettiği, açık cezaevine ayrılma hükümlerinden tutuklu olması sebebiyle yararlanamadığı açık olup verilecek kararın yeniden temyiz edilmesi ihtimali halinde dosyanın Yargıtay'dan dönüş süresi de uzayabileceğinden biz cezasını büyük ölçüde infaz etmiş olan, delilleri karartma ve kaçma şüphesi bulunmayan müvekkilimizin tahliyesini talep ediyoruz."

MAHKEME KARAR VERDİ

Kısa süren aranın ardından mahkeme heyeti, 'suçun işleniş biçimi ve suç işlemede kullanılan araç ve yöntemler göz önünde bulundurularak' takdiren alt sınırdan ceza tayini suretiyle sanığın 12 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, mahkemedeki olumlu hal ve tavrı indirim sebebi kabul edilerek bu cezanın 10 yıla dürüşülmesine karar verdiğini açıkladı. Ergin'in hapiste geçirdiği süreleri gözönüne alarak tahliyesine karar veren mahkeme, yurtdışına çıkış yasağı koydu.

TABANCASI İADE EDİLMEDİ

Meslekten ihraç edilen polis memuru Mehmet Ergin'in olaydan sonra el konulan şahsi malı olan CZ 75B marka tabancası ve şarjörünüm müsaderesine karar veren mahkeme ayrıca Çağdaş Gemik'e ait bir tişört parçası, motosiklet kaskı, motosiklet parçalarının ailesine iadesine karar verdi.

ADLİYE ÇIKIŞI PROTESTO

Duruşmanın ardından Antalya Adliyesi önünde toplanan Çağdaş Gemik'in yakınları “Katil polis hesap verecek" diye slogan attı. Ailenin avukatı Münip Ermiş, ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun kendilerini yanıltmadığını ve aileyi adaletsizliğe mahkum ettiğini söyledi. Ermiş, şöyle konuştu:

“Bir polis cinayetini daha Yargıtay aklamış oldu. 2007'den bu yana 16'ncı Madde gerçekleştiği günden itibaren devletin polise adam öldürme yetkisini verdiğini söyledik. Ve o tarihten bu yana 50 insanımız yaşamını kaybetti. Yargı süreci tetikçileri sokağa saldı. İnsanların adalete olan inancı yok olmuştur. Biz Yargıtay'dan hiçbir zaman adalet beklemiyoruz. Ombudsman olarak atanan kişi Hrant Dink'in ölüm fermanı olan o ünlü ceza kurul kararını oluşturan kişidir. Aynı zamanda yardımcılarının Hrant Dink kararının altında imzaları vardır. Burada fail gerekli cezayı almamıştır."

Ermiş'in açıklaması sırasında, Ümit Kavruk isimli bir kadın ise Antalya polisi tarafından dayak atıldığını iddia ederek vücudundaki izleri gösterdi. Kavruk, adliye önünde bulunan polisler tarafından uzaklaştırdı.