Ganime GÜLMEZ

Sağ ve sol çevrelerden farklı yönlerde eleştiriler getirilen bu yasa; Almanya’da, II. Dünya Savaşı sonrasındaki bir salgın önlemi uygulamasının ardından, tüm ülkede geçerli olacak ilk yasa olma özelliğini taşıyor.

Sol çevreler bu yasayı; devlet ve eyalet hükümetleri arasındaki ilişkide, eyalet hükümetlerinin kısmi de olsa özerk yapısını baltalayacağı, farklı politik uygulamalarda da yeni bir inşa dönemine geçişin ilk adımı olacağı ve toplumun muhalif kesimlerini, tek bir düğmeye basılarak durdurmayı hedefleyen bir “Acil Durum Freni”ne de dönüştürülebileceği yönleriyle, şiddetli bir şekilde eleştirmekte.

Hollanda: İneğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi! Hollanda: İneğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi!

Aldi, Rewe gibi alışveriş mağazaları zincirleri de, bu yasadan duydukları rahatsızlığı şöyle dile getirdiler: “Daha önce 800 metrekarelik bir mağaza alanında, 20 metrekareye tek bir müşteri düşebilecek bir biçimde giriş sağlıyorduk. Bu sıkılaştırma, sürekli ve seyrek yapılan alışveriş seyrini, toplu alışveriş yapma gereksinimine bırakacak. Ve mağazaların önü, alınan önlemlerin amacının aksine, hastalık yayılımını kolaylaştırabilecek bir alışveriş kuyruğuna tanıklık edecek. Hemen eski düzenlemeye geri dönülmesini talep ediyoruz.”

Ki yeni yasal uygulamaların devreye girdiğini duyan bir çok insan, 24 Nisan günü; Covid-19 haberlerinin ilk duyulduğu günlerdeki gibi bir paniğe kapılarak marketlere akın etti.

Yasaya göre genel uygulama olarak:

100.000 kişilik bir bölgede, hastalığın üç gün ardarda 100 kişiyi aşan bir seyir izlemesi halinde; sokağa çıkma yasağı saat 22.00-05.00 arasında uygulanacak. Bu yasak sırasında, tek başına gece yürüyüşü yapmak vb. aktivitelere ve acil dışarıya çıkılması gereken durumlarda dışarıya çıkılmasına müsamaha gösterilecek.

Özel ve kamusal alanlarda; bir hanede yaşayan hane fertleri, o hanede yaşamayan tek bir kişiyle (14 yaşın altındaki çocuklar hariç) karşılıklı olarak görüşebilecek.

Belirli mağazaların açılmasına; müşterilerden negatif test sonucu ve randevu alınması koşuluyla izin verilecek.

Okullarda katılım sağlanması gereken dersler açısından da, salgının 100 kişiyi aşması ve limit olarak 165 kişiye yayılması durumunda derslere ara verilecek.

Çok daha kapsamlı ve tartışmalı ayrıntılar içeren bu yasanın; ağırlıklı olarak Mart-Nisan-Mayıs aylarında gerçekleştirilen 1 Mayıs, 8 Mart gibi enternasyonal etkinliklere nasıl yansıyacağı, bu yıl olmasa bile, önümüzdeki yıllarda daha net bir biçimde görülecek.