Kulturhof Dulsberg, Alter Teichweg 200 adresinde sahnelenen oyun izleyicileri hem düşündürdü hem de güldürdü.

İzlemeden olumsuz yorumlar

Oyun öncesi yazar ve oyuncu Gülsen Gülbeyaz 2006 yılında bir grup tiyatrosever tarafından “Töre” Oyunuyla kuruluşunu ilan eden Tiyatro Asmin, hiç bir kurumun desteği olmadan çoğunluğu Ferman Karayiğit'in yazdığı oyunlarla, 10 yılı geride bıraktığını kaydetti. Gülbeyaz, her zaman olduğu gibi yine yoğun ilgiden dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Ardından yönetmen Ferman Fermo Karayiğit, izleyicilere hitap ederek, “Oyunu daha izlemeden bir çok kişi tarafından olumsuz yorumlar geldi bana. Bende kendilerini oyunu izlemeye davet ettim. Ardından isterlerse elbette yorumlara açığım. Bu oyunu yazan benim ve tüm sorumluluğu benimdir” açıklamasında bulundu.

İki bölümlük oyun

Oyunun ilk bölümünde çocuğu olmayan evli bir kadının üzerine kaynanası ve eşi tarafından baskı yapılarak gelenek ve göreneklere göre, ailenin devam etmesi için çocuk doğuracak genç bir kadının daha alınmasına karar verilir. Eve davet edilen Cüppeli Mahmudoski adlı hoca, sözü geçen ülkenin geleceğinde söz sahibi olan biridir. Çocuğu olmayan, hastalanan herkesin yardımına koşan, sözü geçen asıl zampara parlak bir politikacıdır. Yine Cüppeli ve yardımcısı Mürid Hamza eve aldıkları “Çete bağlantılı” Rumen, Rus, ve Arap hatunlarla güzel bir gün geçirmeyi planlarlar. Ama beklenmedik bir hayli sorunlar çıkar ve evi polisler basar. Canlı bomba ihbarı alan polisler harekete geçer ve evde saklanan kadınlar, kıyafetleri çalınan Cüppeli ve Mürid Hamza hareketli anlar yaşar.

Yoğun alkışlandılar

Oyunda son zamanlarda Türkiye'de yaşanan Fetö olayları, referandumla ilgili “Hayır” ve “Evet” olayları da irdelenirken, oyunun detayları izleyiciyi hem güldürdü hem de düşündürdü. İki bölümden oluşan oyunun sonunda izleyiciler tarafından oyuncular uzun süre alkışlandı ve güller takdim edildi. Ferman Karayiğit'in yazıp yönettiği oyunda şu isimler rol aldı; Sevgi Polat, Haydar Bakay, Nurcan Keskin, Mehmet Koca, Canan Yılmaz, Nuhmettin Karagül, Kara Sibel, Kasım Palabıyık, Veli Asan, Handen Yılmaz, Ferman Karayiğit.