Habere göre 20 Mart tarihinde Türkiye'de bulunan Münster Ünivesitesi öğrencisi Olaf Götze Ankara'da polis karakoluna yakın bir yerde arkadaşları ile selfi fotoğraf çekti. Bunun üzerine sivil polisler yanına gelerek Anti-Terör Yasası kapsamında kendisinin karakola gelmesi gerektiğini söylediler. Nedensiz yere altı gün boyunca gözaltına alınan, elleri kelepçelen ve cep telefonuna el konulan üniversite öğrencisi ile ilgili herhangi bir suç kanıtı bulunamadı. 

ARD'ye konuşan Götze „Sivil polisler yanıma geldi ve birlikte karakola gitmemiz gerektiğini söyledi. Ellerim kelepçelendi. Cep telefonumdaki fotoğraflar teker teker incelendi. Sonra herhangi bir problem olmadığı söylendi. Şüphe gerekçesiyle buraya getirildiğim söylendi. Sınırdışı edilene kadar da burada altı gün boyunca gözaltına alındım“ dedi.

Habere göre, Türkiye'nin Almanya Büyükelçiliği konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan kaçındı. Büyükelçiliğin sözkonusu olaydan haberdar olduğu belitildi. Alman Dışilişkiler Bakanlığı'nın Türk güvenlik kurumları ile irtibata geçtiği ve Türk resmi dairelerie informasyon vermesi sonucunda serbest bırakıldığı belirtildi. 

Sol Parti Federal Milletvekili Jan van Aken ARD'ye verdiği demecinde altı gün boyunca hiçbir neden olmaksızın bir insanın „şüpheli“ diye gözaltında tutulmasını sert bir şekilde eleştirdi. 

Yeşiller Partisi Dış Politika Sözcüsü Omid Nouripouzr ise, bu olayın bir rastlantı olmadığını belirterek, son aylarda Alman turislerin Anti Terör Yasası kapsamında özellikle Türkiye'de polis sorgusuna tutulduklarına dikkat çekti. 

Mainz üniversite öğrencisi Olaf Götze üniversitede sol çevrelere yakın biri ve öğrenci derneği ASTA'nın da aktif üyesi. Üç yıldan beri Farsça eğitimi alan Götze Tahran'da üç yıl Farsça öğrendi. Tahran'dan sonra Ankara'yı ziyaret etmek isteyen Götze burada sivil polisler tarafından gözaltına alındı.

Süheyla Kaplan

Avrupa Postası