Türkiye'nin uluslararası taşımalarda maliyeti azaltma ve demiryolu ağırlığını artırmak için kurulan Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO) sermaye artırımı ve bünyesine yeni katılan ortakları için İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu'nda Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun programı nedeniyle yaklaşık 1.5 saat gecikmeli olarak başladı. BALO'nun iştirakçilerine hitaben bir konuşma yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, bütün dünyada sanayi sektörü sıkıntılar yaşarken Türkiye'deki özel sektörün maliyetleri azaltmak için önemli çabalara giriştiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "BALO A.Ş. oda ve borsalarımızın, organize sanayi bölgelerimizin (OSB) kendi üyelerinin sorunlarına nasıl çözüm ürettiğinin en somut göstergesidir" dedi.

"ANADOLU GÜMRÜK BİRLİĞİ'NE GİREMİYOR"

Projeyi ilk ele aldıklarında sadece Batı Anadolu Bölgesi'ne hitap etmeyi düşündüklerini, ancak Anadolu'nun tamamındaki lojistik sorununu gördüklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle nakliye masrafları, Anadolu'daki sanayicimizin rekabet gücünü engelliyor. AB ile Gümrük Birliği anlaşmamız olmasına rağmen, bu avantajı sadece batı bölgesindeki illerimiz kullanabiliyor. İstanbul, ihracatının yüzde 51'ini, İzmir yüzde 61'ini, Bursa yüzde 78'ini Avrupa'ya yaparken, Anadolu'nun ortasındaki Konya yüzde 33'ünü, Gaziantep ise sadece yüzde 24'ünü Avrupa'ya yapabiliyor. Yani, nakliye masrafları rekabet gücünü azalttığı için Anadolu, Gümrük Birliği'ne giremiyor. İşte bu yüzden, BALO A.Ş. ortaklığa açıldığı zaman, Anadolu'daki oda ve borsalarımız ile OSB'lerimiz daha büyük pay aldılar. Şehirlerini Avrupa pazarına daha fazla sokabilmek için, ellerini taşın altına koydular. Bu yüzden ben diyorum ki BALO artık bir Batı Anadolu Lojistik Projesi değildir. Büyük Anadolu Lojistik Projesidir."

"AVRUPA'DAN YİYECEK DAHA ÇOK EKMEĞİMİZ VAR"

Pazar çeşitlenmesinin gerekli olduğunu, ancak Avrupa'nın hala Türkiye'nin önemli bir pazarı olmaya devam edeceğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Çünkü Avrupa hala dünyanın tüketim merkezi. Asya kıtasının ucundaki Çin, yılda 360 milyar dolarla en fazla ihracatı AB'ye yapıyorsa bizim AB'den yiyecek daha çok ekmeğimiz var demektir ve biz bu ekmeği Çin'e kaptırdıysak bu bizim ayıbımızdır" değerlendirmesini yaptı.

"BU AYIP BİZE YETER"

En düşük maliyeti sağlayan demiryollarının önemine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Ne yazık ki bu süreçte Türkiye olarak bir ayıbımızla karşılaştık" diyerek Anadolu coğrafyasının matbaanın icadından sadece 30 yıl sonra demiryolu hattına kavuştuğunu, ilk demiryolunun da BALO'nun kurulduğu Aydın-İzmir arasına döşendiğini hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, "Daha sonra hat, İstanbul'dan Hicaz'a kadar uzatılmış. Ama ne yazık ki bu teknolojiyi geliştirmemiş, kullanmamışız. Bugün geldiğimiz noktada, ihracatımızın sadece yüzde 1'ini demiryolu ile yapıyoruz. Avrupa'ya tek bir tarifeli yük treni seferi düzenleyemez hale gelmişiz. Düşünebiliyor musunuz, dünyada ilk demiryollarından birini inşa edeceksiniz, ama bütün birikimi kaldırıp bir kenara atacaksınız, bu ayıp bize yeter" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, bugün demiryollarının yeniden gündeme geldiğini de dile getirerek "Türkiye'nin hızlı tren alanında evrim geçirdiğini, BALO projesinin de devrim yaratacağını" söyledi.

EKONOMİK VE GÜVENLİ TAŞIMA

BALO Yönetim Kurulu Başkanı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz da proje ile sanayicinin lojistik maliyetini yüzde 30 azaltmayı hedeflediklerini, Orta Avrupa'ya güvenli şekilde sevkiyat yapılacağını, Avrupa'ya ilk mal gönderiminin ise 2013 yılında Olacağını söyledi. Projenin detaylarını anlatan Koşmaz, şu bilgileri verdi: "Yurtiçinde yük toplama merkezi olarak belirlenen Gaziantep, Kayseri Samsun, Konya, Eskişehir, Ankara, Kütahya, Denizli, Aydın, Manisa, Balıkesir, İzmir, Bursa ve İstanbul'da bölgesel ihracat yükleri konteynerler ile toplanacak. Yük Toplama Merkezleri'nden alınan yükler 17 vagondan oluşan ve her bir vagona 2, toplamda 34 adet konteynerin yüklendiği blok trenlerle Anadolu'da Bandırma ve Avrupa'da Tekirdağ'da bulunan BALO Yük Birleştirme Merkezleri'ne gönderilecek. Bir sonraki aşamada ise Bandırma'dan feribotla Marmara Denizi'ni geçen blok trenler Kapıkule'den çıkarak Avrupa'da varış noktalarına güvenli ve ekonomik şekilde ulaşacak."



BT(AÖ/SS)