Türkiye'ye yıllarca gidip gelmişti

1925 doğumlu olan Hannelore Reinke, 1970'li yıllarda işyerinde çalıştırdığı bir Türk bayanı vesilesiyle ilk kez Ankara'nın Beypazarı kentine gitmiş ve Türkleri yakından tanıma fırsatı bulmuştu. Türkleri çok sevdiğini her fırsatta dile getiren Hannelore Reinke, yıllarca ve defalarca Ankara'ya gitmiş ve orada farklı çocuk yuvalarında gönüllü olarak çalışmıştı.

Çocukları öksüz kaldı

Son röportajında Reinke, “Benim o kadar çok torunlarım var ki. Çocukları çok seviyorum ve çocuklar için Ankara'da iki farklı yuvada gönüllü olarak çocuklara yemekler ve pastalar yaptım. Çocuklarla birlikte oynadım ve onlar bana “Teyze Hanni” diye hitap ederlerdi. Tanıdığım çocuklar büyüdü evlendiler hatta bazılarının çocukları oldu. Zaman su gibi akıp gidiyor. Son yıllarda sağlığımdan dolayı fazla gidemiyorum ama bayramlarda hep paket paket çikolata gönderiyorum çocuklarıma” demişti.

Yardım etmek huzur veriyor

Gençlik yıllarında gemilerde hostes olarak görev yapmış ve biriktirdiği parayla Norderstedt'te açtığı bir restoranı yıllarca işletmişti. Gemilerle dünyayı dolaştığı için Çin gibi birçok ülkede fakir çocuklara ve yaşlılara yaptığı yardımlarla tanınan Honnelore Reinke, Ankara'nın Beypazarı kentinde öğrencilere ve yaşlılara yıllar önce yaptığı yardımları sürdürmüştü. Yurtdışından tanıdığı gençlere evinin kapısını açıp gençlerin Hamburg'da meslek eğitimi yapmalarında da büyük destek çıkmıştı. Reinke, “Yardım etmek huzur veriyor bana” diyordu.

Müslüman olup Meryem adını almıştı

Yıllarca gidip geldiği Beypazarı'nda Müslüman olan ve Meryem adını alan Reinke yine bir röportajında şöyle demişti:”İslam dinini yıllarca araştırdım ve Müslüman oldum. Ben Protestan bir Almandım. Uzun süredir Beypazarı’yla kontağımı kesmedim. Çünkü orada yıllarca özürlülere, fakir öğrencilere, yaşlılar yurtlarına elimden geldiği kadar maddi yardımda bulundum. Zamanla çok sayıda dostlar edindim. Türk dostlarım bana İslam üzerine de bilgi verdiler. Ben de İslam dinini inceledim ve inandım. Kelime-i-Şehadet getirerek Müslüman oldum. Allah’a dua etmek ve Müslüman olmak bana huzur veriyor" demişti.

92 yaşında hayata gözlerini yumdu

Hanelore Reinke'yi ben gazeteci olarak tanımıştım ama beni sık sık ofiste ziyaret etmişti. Bayram, yılbaşı gibi özel günleri hiç kaçırmaz “tebrik mesajları” gönderirdi. Kendisinin isteği üzerine birkaç kez özel buluşup sohbet edip kahve içmiştik. Son görüştüğümüzde mutlaka kısa sürede tekrar buluşalım, “Ben 93 yaşıma gireceğim artık fazla ömrüm kalmadı. Çünkü annemde 93 yaşında vefat etti” demişti. 'Sanki kendisini ölüme bir nevi hazırlıyordu' diye içimden geçti. Yoğun ve zor yaşam şartlarından dolayı kendisini görmeye vakit bulamadım ve gönderdiğim yılbaşı mesajıma cevap gelmediği beni telaşlandırdı. Araştırdığımda aldığım “vefat” haberine çok üzüldüm. Allah gani gani rahmet eylesin.

Emine SONUGÜR / HAMBURG