"Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi 137. gününe giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkâri Milletvekili Leyla Güven, kendisinin ardından açıklık grevine başlayan Zülküf GezenAyten Beçet ve Uğur Şakar’ın hayatına son vermesinin ardından açıklamada bulundu.

Güven, intihar eylemlerine son verilmesi için çağrıda bulundu.

Dengê Welat radyosuna Kürtçe sesli bir mesaj gönderen Leyla Güven, açlık grevinde güç ve morale ihtiyaç olduğunu, hayatına son verenlerin  kendisinden bir parça götürdüğünü belirterek “Başlatılmış bir eylemimiz var. Biz zaten eylem halindeyiz, sonuç almaya yaklaştık. Açlık grevi eylemcileri etrafında yerlerimizi almalıyız. Yeni eylemlerde bulunmamalıyız” dedi.

Leyla Güven'in mesajı şöyle:

“Zülküf arkadaş, Ayten arkadaş, Uğur arkadaşın eylemleri önüne saygıyla eğiliyorum. Onlar, fedai bir ruhla sessizliği kırmak istediler. Ama şunu söylemek istiyorum; bu eylemleri yapan her arkadaş benim de bedenimden, ruhumdan, yüreğimden bir parça götürüyor. Bu eylemler karşısında saygıyla duruyoruz. Ama şunu söylemek istiyorum; zaten başlatılmış bir eylemimiz var. Biz zaten eylem halindeyiz, sonuç almaya yaklaştık. Açlık grevi eylemcileri etrafında yerlerimizi almalıyız. Yeni eylemlerde bulunmamalıyız. Fedai eylemler gerçekten çok değerli, haklarında bir şey söylenemez, ama Kürt Halk Önderi tarafından da bu eylemler defalarca değerlendirildi, ‘ölümü değil yaşamı önünüze koymalısınız’, ‘onurlu bir yaşam için mücadelenizi yükseltmelisiniz’, ‘yaşamınıza son vermek değil, farklı eylemlerle mücadeleyi yükseltmelisiniz’ denildi. Arkadaşlar, tüm dünyaya yayılan bu açlık grevlerinin, tarihte bir ilk olan bu eylemin sonuç alması için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Amacımız budur. Bu nedenle, şimdiye kadar moralli ve coşkulu bir şekilde eylemimi sürdürüyorum. Daha da önemlisi, zindandaki arkadaşlarla birlikte birbirimize moral vermeliyiz. Güçlenmeye, moralli olmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle yaşamak için, birlikte yaşamı sürdürebilmek için, tecridi birlikte kırabilmek için çaba sarf ediyorum. O günü birlikte kutlayalım. Bu nedenle kendime, yaşamıma dikkat ediyorum. Sizlerden de açlık grevi eylemleri etrafında toplanmanızı ve bu fedai eylemlerde bulunmamanızı istiyorum. Doğrusu, bunlar beni güçten düşürüyor. Ne yaparsam yapayım, beni duygusal olarak etkiliyor, yükümü ağırlaştırıyor. Bu şekilde ilerleyemem. Arkadaşlarımın da bu şekilde davranmalarını ve eylemimizi başarıya ulaştırmayı umut ediyorum.”