İsviçre basınında olumlu eleştirilen alan filmin galasında genç yönetmen Peter Luisi yanı sıra, filmde rol alan tüm oyuncular da hazır bulundu.

Mültecilerin Sorunları

Filmin hikayesi, Noel tatilinde ailesinden ayrı kalan bir İsviçreli kadının, bir mülteci kampında iltica sonucunu bekleyen değişik halklardan insanlarla İsviçre’nin tarihi kahramanlarından sayılan Schiller’in kaleme aldığı Wilhelm Tell’i sahnelemesine karar vermesi ile başlıyor.

Çoğunun yurtdışı kararı bulunan mültecilerin yetersiz Almanca ile Schiller’in eserini oynaması gibi, imkansız bir işe girişmelerindeki tedirginlikler giderek azalırken, bu defa da mülteci olmanın ve iltica kararlarının olumsuz sonuçlanmasının gerçekliği, kısa sürede filmde kendisini ön plana çıkarıyor.

Mizahi bir dille kurgusu yapılan filmde, İsviçre toplumunun mültecilere yabancılığının yanı sıra, yasaların anlamsızlığına ilişkin eleştiri de çarpıcı bir dille anlatılıyor.
Film, İsviçre’de yabancı kotası ve mülteci yasasına ilişkin yapılacak referandum öncesi halka adeta, “son bir defa daha düşünün” dedirtecek cinsten.

Akıcı bir dil ile seyirciyi adeta koltuklara yapıştıran filmde, Kürt bir mülteciyi de yine daha önce Yeşim Ustaoğlu"nun yaptığı ‘Güneşe Yolculuk’ filminde tanıdığımız Kürt oyuncu Newroz Baz canlandırıyor. (Y.Özgür Politika)