Polisin göstericilere müdahale ederken attığı biber gazından göstericilerin yanısıra çocuklar ve bölgeden geçen kişiler de etkilendi.

Beşiktaş ve Dolmabahçe çevresinde görev yapan trafik polislerinin de gaz maskeleri taktıkları belirtiliyor.


Taksim meydanı ise geceyi görece sakin geçirdi. Polis Meydan'a çıkan yolları kapalı tutarken, bazı göstericiler geceyi Taksim Meydanı'ndaki araçlarda ve kurdukları çadırlarda geçirdiler.


Çatışmalar gece boyu sürdü


İçişleri Bakanlığı, son beş günde 67 kentte 235 eylemde 1,730 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ancak gözaltıların daha yüksek olduğu söyleniyor.

Gece boyunca İstanbul'da devam eden çatışmaların yanısıra, başta Ankara ve İzmir olmak üzere pek çok kentte eylemler devam etti.

Ankara'daki protestolar sırasında gözaltına alınan 500 kişi Başbakanlık önünde bekletilen belediye otobüsleriyle emniyete götürüldü.

Başkentteki gösteriler sırasında Ankara polisinin üç gün içinde bir yılda kullandığı kadar biber gazı sıktığı ifade ediliyor.


İstanbul'daki gösterilerde yaralananlar, Beşiktaş'ta bulunan Bezmi Alem Valide Sultan Camii'ne getirildi. Camiye gelen çok sayıda gönüllü sağlık personeli, yaralılara ilk müdahaleyi yaptı.


Cami içerisinde doktor ve hemşireler yaralılara müdahale ederken, dışarıda polis ile eylemcilerin çatışması sürdü. Bazı göstericiler Bezmi Alem Valide Sultan Camii'nin bahçesine kaçması ardından polisin buraya da biber gazıyla müdahale ettiği belirtildi.

İzmir'de de gece boyunca eylemler devam etti. Gösteriler sırasında AKP'nin Karşıyaka ilçe binası önünde toplanan bir grup da protestoda bulundu. Eylem sırasında AKP binası ateşe verildi.


Beyaz Saray'dan ikinci açıklama


Türkiye'de yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri'nden bir resmî açıklama daha geldi.

Beyaz Saray, Cuma günkü 'itidal çağrısını' tekrarladı ve buna ek olarak "Türkiye'nin uzun dönem istikrarı, güvenliği ve refahının ifade, toplantı ve yürüyüş gibi temel haklarının güvence altına alınmasında olduğunu" belirtti.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Laura Lucas tarafından yapılan açıklamada, "Barışçıl gösteriler demokratik bir ifadenin ifadesidir. Güvenlik güçlerinin itidalli davranmasını ve bütün tarafların, sükunetin sağlanması için çalışmasını bekliyoruz" denildi.