Cumhuriyet gazetesinden Canan Coşkun'un haberine göre dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ve dönemin Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman tarafından imzalanan harekât planlarında, Emniyet grubu olarak tanımlanan ekibin müdahale esnasında keskin nişancı tüfeği, av tüfeği, bomba atar ve gaz bombası bulunduracağı kaydedildi.

Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 kişinin öldürülmesine ilişkin 14 yıldır karara bağlanamayan davaya Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 Şubat Çarşamba günü devam edilecek. Hayata Dönüş Operasyonu sırasında “görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri” suçlamasıyla 39 jandarma görevlisinin yargılandığı davaya bakan mahkemenin yazısı üzerine Jandarma Genel Komutanlığı 2 harekât planı daha gönderdi.



Planlarda dava kapsamında ifade veren dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın imzası bulunuyor ve “Operasyonda bir rolümüz yoktu” şeklinde açıklamada bulunan dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan’ın da imzasının bulunduğu harekât planı anlatılıyor.

BASINA ÖNLEM

Planlarda Kasım 2012 tarihinde ölen İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral E. Engin Hoş’un, Bayrampaşa, Ümraniye ve Gebze cezaevlerinden sorumlu operasyon komutanı olduğu kaydedildi. Tantan ve Yalman tarafından imzalanan harekât planlarında Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, il valilikleri, Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanlığı, İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı ve Ankara Jandarma Bölge Komutanlığı’nın operasyon kapsamındaki görevleri ifade ediliyor.



Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise konuyu basından öğrendiğini, o dönem öyle bir plandan kendisinin haberi olmadığını savunmuştu. Basın kuruluşlarının, çevre binalardan çekim yapılması da dahil cezaevi yakın çevresine yaklaştırılmamasının aktarıldığı planda, özellikle helikopterlerden görüntü almalarının önlenmesi, Başbakanlık’tan izin alınmaksızın hiçbir yetkilinin basına bilgi verilmemesi kaydedildi.