Hamburg’da, üç yaşındaki Yağmur’un geçtiğimiz yıl aralık ayında gençlik dairesi gözetiminde iken hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçen ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep eden CDU,Yeşiller ve FDP’nin talebi mecliste kabul edildi.


Yağmur’un ölümünden sonra müfettişler tarafından yapılan incelemede bir dizi ihmallerin olduğu ortaya çıkmıştı. İktidar partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) çekimser kaldığı oylamada, CDU, Yeşiller ve FDP’nin yanı sıra Sol Parti’nin de destek verdiği komisyon kurulması teklifi, Yağmur’un ölümü üzerine gerçekleşmişti. Meclis komisyonu, çocuk ölümlerini daha detaylı bir biçimde araştıracak.

Yeşiller Hamburg Eyalet Milletvekili ve partisinin çocuk ve gençlik konuları sözcüsü Christiane Blömeke konuyla ilgili açıklamada bulundu. Blömeke, “Yağmur’un ölümü bize Hamburg’un kendi çocuklarını koruyacak seviyede olmadığını gösterdi. Komisyon kurulmasının sebebi de bu.” dedi.

Yağmur olayı ile ilgili her şeyin detaylı şekilde araştırılarak analiz edileceğini söyleyen politikacı, “Ne yazıkki Sosyal İşler Dairesi bu analizi yapmadı. Bazen önemli ayrıntılar gençlik yardım sistemi ile hukuk arasında kayboluyor. Bu sebeple de komisyonun kurulması senatonun vermediği önemli dosyaların alınması içinde önemli.” dedi.

Blömeke, senatoyu kontrol sorumluluğu olan meclisi bu görevinden alıkoyacak derecede verileri saklamakla suçladı. Yağmur’un ölümünün tek başına bir trajik olay olmadığını ifade eden Blömeke, “Hamburg’da çocuklar şiddete maruz kaldığında bu ya geç farkediliyor yada hiç farkedilmiyor. Bu şekilde devam edemez.” şeklinde konuştu.

Bir çocuğun devlet gözetiminde olmasının özel bir sorumluluğu da beraberinde getirmesi gerektiğine işaret eden Yeşiller partili politikacı,“Yağmur olayında tehlikenin neden farkına varılmadığını, niçin önlem alınmadığını anlamamız lazım. Bu sorulara cevap bulmalıyız.Bunun yanında aynı zamanda gelecek için öneriler hazırlamalıyız. Hamburg‘un daha etkili çocuk koruma sistemine ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.