Yenice Belediyesi tarafından özelleştirilen Yenice Halk Otobüsleri, yaklaşık 9 aydır 60 kişilik araçlarla 100’er kişi taşımak zorunda kaldıklarını ve artık Yenice halkının şikayetlerinden bıktıklarını belirterek 8 araç kullanım hakkı tanıyan İnegöl Belediyesine ve İlçe Trafik Komisyonuna tepki gösterdi. Yenice Halk Otobüsleri Kooperatifi üyeleri ve şoförler, İnegöl AVM önünde kontak kapatarak eylem yaptı. Eylem alanında otobüslerle Yenice’ye gitmek için bekleyen onlarca Yeniceli de şoförlere destek verdi.

AKTAŞ GELENE KADAR AYRILMAYIZ

AVM önünde garaj yolu üzerinde toplanan Yenice halkı ve şoförler, 8 araç kotasını kınadı. İş yapamaz hale geldiklerini ve çalıştıracak şoför bulamadıklarını anlatan halk otobüsü şoförleri ve kooperatif üyeleri, konunun muhatabı Belediye Başkanı Alinur Aktaş gelene kadar eylemi sürdüreceklerini belirttiler.

SİYASİLER ŞOFÖRLERİ YATIŞTIRMAK İÇİN DEVREYE GİRDİ

Kalabalığın çoğalmasıyla İnegöl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de çevrede görev alırken, olaya ilçedeki siyasiler de dahil oldu. Kurşunlu Belediye Başkanı Erkan Dönmez ve CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, eylem alanına giderek şoför esnafının yol kapatma isteğini önlemek için kooperatif üyelerini yatıştırmaya çalıştı. Neşe’nin komisyon kurup Aktaş’la görüşmeye gidelim çağrısını da kabul etmeyen Yeniceli şoförleri, Başkan Alinur Aktaş’la görüşen ve sorunun cumartesi gününe kadar çözüleceğini söyleyen Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz yaklaşık 1 buçuk saat sonra kabul ettirerek eylemi sona erdirdi.

İKTİDAR YENİCE’YE ZULMEDİYOR

Eylem yerinde bir açıklama yapan CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe, “35-40 araçla taşınabilecek yolcu kapasitesinde olan Yeniceli hemşerilerimizin taşınması konusunda, İnegöl Belediyesi'nin akşam yatıp sabah kalktığında 'Ben size 7 araçla, ancak bu yolcularınızı Yenice’ye taşıyabilirsiniz' diyerek diğer araçların İnegöl’e girmesini engel oluyor. En son 8+2 yani 10 araçla hizmet verebilirsiniz diyor. Oysa yüzlerce öğrencimiz burada. 1400’e yakın Yenice’nin öğrencisi var, çevre yolunda bekliyor. Yenice’den gelen hastaların Medice Hastanesinin önünde indirilmesine bile izin verilmiyor. Bizim isteğimiz buradaki arkadaşlarımızın yol kesip, yasa dışı konularla muhatap olmadan, yetkililerimizin, belediyemizin ve belediye başkanımızın bu konuya bir çözüm üretmesini istiyoruz. Yenice halkı da İnegöl halkı da bizim. Ankara’da yasa çıkmadı. Daha belediyeyi kapatmadan, Yenice’deki belde belediyemize bu iktidar zulmediyor, eziyet ediyor. Halkımıza kimse eziyet edemez. Yenice halkının mağduriyetinin giderilmesi için Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı göreve davet ediyorum” dedi.

YENİCE BELDESİNİN YANINDAYIZ

Bir basın mensubunun 'Yenice Beldesi MHP’ye bağlı, ama burada MHP’den hiçbir yetkili yok. Siz CHP olarak buradasınız bunu nasıl değerlendireceksiniz' sorusuna ise Neşe, “Yenice Belediye Başkanımız Hasan Aksu, cenazede olduğu için buraya katılamadı. Biz o sebeple, Yenice belde belediye başkanımın ve beni arayan yüzlerce Yeniceli hemşerimiz için buraya geldim. Yarım saat önce Alinur Aktaş başkanımızın yanındaydık. Kent müzesinde açılış yaptık. Biz iyi yapılan şeyleri iyi yapıldığı için tebrik ediyor, kutluyor, ellerini sıkıyoruz, belediye başkanının AKP yetkililerinin. Ama yanlış yapılan yerde biz İnegöl halkının yanındayız. Biz Yenice beldesinin yanındayız” diye cevap verdi.

60 KİŞİLİK ARAÇLARLA 100 KİŞİ TAŞIYORUZ

Yaşadıkları sıkıntıları anlatan Yenice Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Orhan Ceylan ise, “Otobüslerde yaşadığımız sıkıntı, vatandaşları taşıyamıyoruz. Arabalarımız az geliyor. Fazla araç çalıştırdığımızda burada araçlarımız bağlandığında cezası 4 bin Lira. Vatandaşta bize tepki gösteriyor. Yenice Belediye Başkanımız bize konuyla ilgilendiğini söylüyor, ama bir çözüm bulamıyoruz. Şoförlerimizin hepsi mağdur, araçlarda çalışacak şoför bulamıyoruz. Vatandaşlar şoförlere küfrediyor. 60 kişilik arabalara 100 kişi bindirmek zorunda kalıyoruz. Bu yasal olarak doğru değil, ama öğrenci okuluna, çalışanlar da işlerine gitmek zorunda. Buna çözüm arıyoruz” dedi.

SORUNLARI KONUŞARAK ÇÖZEMEDİK

 Çözüm aramak için sokaklara indiklerini, 9 aydır konuşarak bir yere varamadıklarını da kaydeden Ceylan; “İnegöl Belediyesi yetkilileri bize minibüse dönün derseler, biz şoför esnafı olarak 300-400 bin Lira zarar edip gerekirse minibüse de döneceğiz. Arabalarımıza vatandaşlar zarar veriyor. Biz çözüm aramak için buradayız. 9 aydır konuşarak çözemedik. İnegöl Belediyesi artık bize bir çözüm üretsin, ya da Belediye Başkanı Alinur Aktaş kalkıp bize Yenicelileri İnegöl’e sokmuyorum desin, biz de kalkıp Yenişehir’e Bursa’ya gidelim” açıklamalarında bulundu.

12 BİN KİŞİYİ 8 ARAÇLA TAŞIRSIN DİYORLAR

Orhan Ceylan, yaşanan bu halk otobüsü sıkıntısının bir dönem Alanyurt’ta yaşanan sıkıntının benzeri olduğunu da ifade ederek, şöyle devam etti: “Burada yaşanan sıkıntı, bir dönem Alnayurt’ta yaşanan sıkıntının benzeri. Ama Alanyurtlu vatandaşların tercih edebilecekleri alternatif otobüsleri vardı, burada o da yok. ALanyurt’taki şoförler baskıyla İNULAŞ’a dahil edildiler. Beldeleri de mi İNULAŞ’a dahil etmeye çalışıyorlar. 12 bin kişiyi 8 araçla taşırsınız diye Zabıta amiri brifing veriyor, madem gel sen taşı, ben onu davet ediyorum."

YENİCE HALKI DA DUYARLI OLSUN

Son olarak Yenice halkına seslenen Ceylan, “Yenice halkından da duyarlı olmalarını istiyoruz. İnegöl Belediyesiyle yaşanan sıkıntıdan dolayı sizleri üst üste taşımak zorunda kalıyoruz. 8 araçla biz aylık 130 bin yolcu, günde 4-5 bin yolcu taşıyoruz. Bizim araçların kapasitesi 57” diye konuştu.

DOĞU GARAJINA DA TEPKİLİLER

Eylem yerinde konuşan şoför esnafı Sedat Emirli de, yeni yapılan Doğu garajına tepki göstererek; “Yaptıkları Doğu-Batı garajı sistemiyle de vatandaşı mağdur edecekler. İnsanların cebinden iki kez para çıkacak. İnegöl’e geliş ayrı bir para, şehir içinde ayrı bir para ödeyecek” dedi.

SORUNU CUMARTESİ GÜNÜ ÇÖZECEĞİZ

Olayı yatıştırarak şoförleri seferlerine geri gönderen Şoförler Odası Başkanı Bahattin Korkmaz, yaptığı açıklamada 3 yıldır İnegöl’de Şoförler Odası Başkanlığı yaptığını hatırlatarak; “3 yıldır İnegöl Belediyesiyle çok uyumlu bir şekilde çalıştık. Alinur Aktaş Beyefendi Allah razı olsun bugüne kadar hiçbir dediğimizi ikiletmedi. Biz bu işi cuma-cumartesi günü oturup konuşacağız. Milletvekilimiz de gelecek, kaymakamımızı da davet edeceğiz. Bu meseleyi çözeceğiz. İstişare ile çözülemeyecek hiçbir şey yok” ifadelerinde bulundu.

 

SA (FK/RT)