Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayat Yazıcı ile Hatay Milletvekili olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.

Gümrük faaliyetleri ile ilgili brifing aldıktan sonra gümrük sahasını gezen Bakan Yazıcı,

Cilvegözü'nün Suriye sınırındaki en önemli gümrük kapısı olduğunu belitti. Cilvegözü'nün yap-işlet-devret modeli ile fiziki olarak modernize edildiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, sınır kapısının son derece modern bir tesis olduğunu vurgulayıp, şunları söyledi:

"Genelde gümrük kapıları gümrüklü sahalarda hizmetlerin en iyi şekilde yürütülmesi için

sınır çizgisine yakın yerde yapılır. Ama burada gördüğünüz gibi Suriye ile olan sınır çizgisi alanına kadar olan coğrafi şartlar itibari ile bir gümrük kapısı yapılmasına müsait değildir. Maliyeti çok fazladır, yani milyonlarca ton hafriyat yapmanız gerekmektedir. O dönem bu şekilde yapılmıştır. Beklentimiz, Suriye'de yaşanan iç kargaşanın da sona ermesi ile bu bölgede ticari aktivitelerin artacağı yönündedir. Bütün bunları da dikkate almak suretiyle, aktivitenin rolanti seviyede de olduğu dönemde bu kapının daha işlevsel hale gelmesi için bazı ünite ilaveleri yapmamız gerekiyor. Brifingde aktardılar, bunları değerlendireceğiz" diye konuştu.

Bakan Yazıcı, her iki sınır kapısı arasında kalan bölgede Türk ve Suriyeli tüccarların ticaret yaptığını, bu alışverişin günlük 70-80 TIR düzeyinde olmasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Bakan Yazıcı ve Ergin'in gümrük alanında yaptığı incelemeler basın kapalı gerçekleşti.



FD(BY/SS)