Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ceyhun Erciyes, vizenin 5 Yunan adası limanlarında verilmesi çalışmasıyla ilgili olarak DHA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sanıyorum turizm sezonu öncesinde 5 adada pilot uygulamanın ardından yapılacak değerlendirmelere göre, vizesiz geçiş uygulamalarının diğer ada ve Yunanistan'ın belirli bölgelerine yönelik genişleyip genişlemeyeceği yönünde karar verilecek. Biz yıllardır bu uygulamanın her iki ülke açısından da yararlı olacağını söylüyorduk. Sonuçta Yunanistan'ın bu kararı AB ile koordine etmesinin ardından bu geçişler yapılabilecek. Kararın kısa sürede çıkmasını bekliyoruz."

BÜYÜKELÇİ URAS TWİTTER'DE YAZDI

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras'ın dün akşam saatlerinde twitter aracılığı ile yayınladığı Yunanistan'a vizesiz geçişlerle ilgili açıklaması büyük yankı buldu. Uras, twitter paylaşımında, "Yunanistan'a 15 günlük ziyaretler için yakında vizesiz seyahat müjdesi vermeyi ümit ediyorum. Tüm izleyicilere sevgi ve saygılar sunuyorum. Vizesiz seyahat şimdilik 5-6 ada ile sınırlı olacak. Başarılı olursa genişleyeceğini ümit ediyorum" diye yazdı.

DHA muhabirinin telefon ile ulaştığı Atina Büyükelçiliği'nde görevli müsteşar Ceyhun Erciyes, Büyükelçi Uras'ın yoğun toplantı trafiği nedeniyle ilgili açıklamayı kendisinin yapabileceğini belirtti. Erciyes şöyle dedi:

"Twitter’daki açıklama sayın büyükelçimize aittir. Yunanistan'daki Vatandaşlık Koruma Bakanlığı, aldığı bir karar ile Türkiye'den Yunanistan'ın Ege'deki Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy ve Rodos adalarına gidenlere o adaların limanlarında vize verilebilmesi için gerekli çalışmaları Avrupa Birliği nezdinde başlattıklarını açıklayınca, sayın büyükelçimiz de bu konu ile ilgili açıklama gereği duydu. Yaşanan ekonomik kriz ile adalardaki turizmi canlandırmak amacıyla sezon öncesinde başlatılan çalışma, yine Avrupa Birliği'nin vereceği karara göre başlayabilecek. Sanıyorum turizm sezonu öncesinde bu 5 adada yapılacak pilot uygulamanın ardından yapılacak değerlendirmelere göre, vizesiz geçiş uygulamalarının diğer ada ve Yunanistan'ın belirli bölgelerine yönelik genişleyip genişlemeyeceği yönünde karar verilecek. Biz yıllardır bu uygulamanın her iki ülke açısından da yararlı olacağını söylüyorduk. Sonuçta Yunanistan'ın bu kararı AB ile koordine etmesinin ardından bu geçişler yapılabilecek, kararın kısa sürede çıkmasını bekliyoruz."

DIŞİŞLERİ: YUNANİSTAN SEÇİMLERİNDEN SONRA OLABİLİR

Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürlüğü yetkilileri de bu konuda bir çalışmanın yapıldığını, ama 17 Haziran’daki Yunanistan genel seçimlerine kadar görevde olan geçici teknokrat hükümetinin bir girişimde bulunmasının beklenmediğini, genel seçimler sonrası bir gelişmenin olabileceğini, ancak bu yaza yetişmesinin mümkün görülmediğini ifade etti.

Yaşanan bu gelişmeler, konunun hem Türk hem Yunan muhataplarında olumlu yankı buldu.

KOCADON: GİRİŞİM ÇOK SEVİNDİRİCİ

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, vizesiz geçişlerin zaten büyük bir ekonomik kriz içerisinde olan Yunanistan ve bize yakın adaların turizmine büyük bir canlılık getireceğini hep söylediklerini hatırlattı. Yunan işadamları ve politikacılarla bulundukları her platformda vize kolaylığı getirilmesinin komşu iki ülkenin bölgedeki ekonomisine ciddi hareketlilik getireceğini vurguladıklarını anlatan Kocadon, "Bu nedenle vize kolaylığı getirilmesi, öncelikle komşu adalarda yaşayanlara büyük ekonomik rahatlık getirir. Bodrum'a kadar tatile gelenlerin büyük bir çoğunluğu 18 euro verip 15 dakika mesafedeki Yunanistan'a günübirlik de olsa geçmek istiyor" dedi.

AKDURAK: GERÇEKLEŞMESİNİ ÇOK İSTERİZ

Sakız Adası ile Çeşme arasında feribot işletmeciliği ile turizm acenteliği yapan Ege Birlik firmasının sahibi Metin Akdurak da, bu konuda yıllardır süren bir mücadele verdiklerini belirtti. Akdurak, "Bu bir temennidir. Gerçekleşmesini çok isteriz. Özellikle İzmir ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile birlikte Ege’nin iki yakasının dostane ilişkiler içinde olması için çok çalışıyoruz. Hem karşılıklı ticaret, hem de turizm hareketleri açısında önemli bir adım olur" diye konuştu.

CAN: VİZE ÜCRETİ SEMBOLİK OLSUN

Ayvalık - Midilli arasında sefer yapan TURYOL şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can ise, 5 pilot adanın gümrük kapılarında vize verilmesinin ön plana çıktığını belirterek şunları söyledi:

"Amaçlanan, bu 5 Doğu Yunan adasına daha fazla Türk turistin gelmesi. İki gündür Kuzey Ege Adaları Bölge Valisi Nasos Giakalis ile beraberiz. Kendisi bana bölgesi kapsamındaki Midilli, Sakız ve Sisam adaları gümrüklerinde vize için personel eğitimi ve bilgisayarlı çalışma hazırlıkları içinde olduklarını söyledi. Benim kendilerinden ricam, kapıda verilecek vize ücretinin, konsolosluklarda alınan 60 euro kadar yüksek olmaması yönündeydi. Daha çok turist istiyorlarsa bu rakamın çok düşük, sembolik bir rakam olması gerekir. Vali Giakalis de benim gibi düşündüğünü söyledi. Umarım bu girişim gerçek olur. Bu, bizden çok Yunan ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır."

LAZARİS: TÜRK TURİST BİZİM BAŞ TACIMIZ

Midilli Adası’ndaki Mitilene Tours’un sahibi Aris Lazaris de Midilli, Sakız ve Sisam gibi Kuzey Ege adalarına gelen Avrupalı turist sayısının, Mikanos, Santorini, Rodos gibi güney Ege adalarına gelen Avrupalı turist sayısının yanında yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Lazaris, "Bizim en iyi turist potansiyelimiz Türkler. Üstelik Avrupalı gibi cimri değiller. Bir uçak dolusu Avrupalı geleceğine 10 tane Türk gelsin. Çünkü daha çok para bırakıyorlar. Türk turist kuzey Ege Yunan adalarının baş tacıdır. Uygulama bir an önce başlamalıdır. Ne kadar çok Türk turist gelirse, adaların durumu o kadar iyi olur" görüşünü savundu. 



YA(İÖ/COŞ)