Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Akçakale İlçe Halk Kütüphanesi konferans salonunda esnaflar biraraya geldi. Toplantıya Vali Güvenç'in yanı sıra Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, Akçakale Belediye Başkanı Abdulhekim Ayhan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ve İl Jandarma Komutanı Emin Dursun ile ilçe esnafı katıldı. Suriye hükümeti tarafından tadilat yapıldığı gerekçesiyle kapatılan Akçakale Sınır Kapısı'nda bulunan esnafın sorunlarını dinleyen Vali Güvenç, sabırlı olunması yönünde telkinde bulundu. Vali Güvenç, esnafın yaşadığı sıkıntılardan haberdar olduklarını belirterek, "Sınır kapısı sadece Akçakale için değil, Şanlıurfa ve Türkiye için de önemli. Kapını kapalı olması bizim tercihimiz değil" dedi.

Akçakale Sınır Kapısı'nda yaşanan gelişmeleri ve sorunları yakından takip ettiklerini ifade eden Vali Güvenç, "Arap Baharı denilen halk hareketini komşumuz doğru okuyamadı. Kendi halkıyla savaşmayı tercih etti. Türkiye'ye karşı tedbir alarak sınırlarını kapattı. Bu durumdan mutlu değiliz. İrademiz dışında gelişen bir durum bu. Sınırın diğer tarafındaki insanlarda kapının kapalı olmasından rahatsız. Dua edin orada çok kan dökülmeden sağduyu galip gelsin. Oradaki insanlar da özgürce hürce yaşamayı baskılardan kurtulmayı hak ediyorlar. Yaşanan bu karışıklıklara rağmen kapının açılması için görüşeceğiz. Kapının açılması için de elimizden gelen çabayı göstereceğiz" diye konuştu.

2008 yılında Akçakale İlçesi'nde tahsil edilen vergi matrahının 5 milyon lira olduğunu anlatan Vali Güvenç, ticaretin gelişmesiyle birlikte 2011 yılında bu rakamın 37 milyon liraya ulaştığını kaydetti. Vali Güvenç, 2 bin 500 esnafın bulunduğunu ilçede, esnafın kredi borçlarının yapılandırılması yönünde çalışma yapacaklarını da dile getirdi.

Vali Güvenç toplantının ardından İstasyon Caddesi üzerinde bulunan işyerlerini dolaşıp, toplantıya katılamayan diğer işyeri sahipleriyle de sohbet etti.



(HK/SS)