Mimar Sinan’ın doğduğu Ağırnas Beldesi'ndeki anma törenlerine Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Vakfı başkanı Prof.Dr. Metin Sözen, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur, çok sayıda yetkili ve belde sanrinleri katıldı. Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Ağırnas Belediye Başkanı İsmail Mete, beldenin altın anahtarını Büyükşehir belediye başkanı Mehmet Özhaseki ile Prof.Dr. Metin Sözen’e vererek, "Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Ağırnas ve Sinan’ın uluslararası anlamda anılması, yaşatılması, 'Türk mimarisinin babası' sayılan Sinan’ın doğduğu bu topraklar merkez haline getirilecek" diye konuştu.

Prof.Dr. Metin Sezen de, UNESCO'nun da Mimar Sinan’ı andığını, Ağırnas Beldesi'nin dış dünyaya açılması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün burayı himayesine aldığını söyledi. Prof.Dr. Sezen, "Bundan böyle kutlamalar uluslararası anlamda ve ünlü mimarın anısına uygun kutlanacak. Büyükşehir belediyesinin ivmesiyle Ağırnas bir araştırma, uygulama, kültür ve sanat merkezi olacak. Ama görüyorum ki yapılacak düzenlemeler konusunda Ağırnas halkı hassaslaşmış. Hiçbir şeyi elinizden almıyoruz. Tam tersine burayı bir güzelleştirip, tarihi dokusuna uygun hale getiriyoruz. Cumhurbaşkanımız burayla ilgilenirken, kahvehane köşelerinde dedikodu yapıp, evlerin çatısıyla, barakayla, tenekeyle uğraşmayın. Küçük değil, büyük düşünün" dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’de törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ı saygı ve rahmetle andıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Sinan, Kayseri'nin Alimler kenti ünvanından, manevi ikliminden etkilenmiş bir büyüğümüzdür. Sinan sadece cami mimari değil, saraylar, hanlar, hamamlar, köprüler, çarşılar yapmış bir üstaddır. Kimse kusura bakmasın ama Sinan’ın8 ölümünden bu yana yaklaşık 500 yıl geçmesine karşın , alanında bir üstad daha çıkmamıştır. Etrafınıza bakın görürsünüz, biz gecekondu camiler yapıyoruz. İçine girdiğimizde mimari yapısından rahatsızlık duyduğumuz camiler yapıyoruz. Mimar Sinan, tam bir bal arısıydı. Doğduğu yerden ve ülkenin çeşitli yerlerindeki çiçeklerden aldığı nektarla bal yaptı. Bundan böyle ona yakışır eserler yapalım. Onu mahçup etmeyecek eserler ortaya çıkaralım. Valilik, Büyükşehir, ÇEKÜL Vakfı, Erciyes Üniversitesiyle ortaklaşa bir dosya hazırladık. Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edeceğiz."

Kayseri’de bu akşamda, Kayseri Mimar Sinan, Araştırma, Uygulama ve Tanıtım Faliyetlerini İzleme Komisyonu (KAYSİNKOM) tarafından Ağırnas'da yapılacak uygulamalarla ilgili protokol imzalanacak. Kayseri Mimarlar Odasının 'Zamansız' adlı afiş yarışmasının ödülleri dağıtılacak.



OE,MÖ(OE/İD)