TÜRKİYE HAVASINI ATIYOR

EKONOMİ SERVİSİ

Başbakan Recep Tayyip ErdoğanTürkiye’nin dünyada 2011 yılını Çin’den sonra büyümede ikinci olarak tamamlayan ülke olduğunu belirterek, “Küresel krizin etkilerinin devam ettiği, özellikleAvrupa’da sıkıntıların had safhaya ulaştığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin hamdolsun bu oranda büyüme kaydetmesi her açıdan son derece sevindirici bir gelişmedir. Bu büyüme oranlarının ülkemize milletimize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Bu muhteşem sonucu elde etmemizde katkısı olan herkesi, 75 milyonunun tamamını yürekten kutluyor, teşekkür ediyorum” dedi.


Yerel Yönetimler ve Aile Sempozyumu’nda konuşan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin 2011 yılının son çeyreğinde yüzde 5.2 oranında büyüme kaydettiğini, böylece ekonominin 2011 yılının tamamında yüzde 8.5 oranında büyümüş olduğunu ifade etti. Erdoğan, şöyle devam etti:
“Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız 2011 yılının tamamında 772.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türk Lirası cinsinden milli gelirimiz 1 trilyon 295 milyar Türk Lirası oldu. Böylece gerek dolar cinsinden gerekse Türk Lirası cinsinden Cumhuriyet tarihimizin yeni bir rekorunu da elde etmiş olduk. Görüldüğü gibi laf değil, netice. Çünkü siyaset netice alma sanatıdır, laf üretme sanatı değildir.”


Hem nüfus hem milli gelir arttı

Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı 2002 yılına göre üç kattan fazla artırdıklarını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:
“Kişi başına milli gelirimiz de 2002 yılında 3 bin 492 dolardı. Bu da bugün 10 bin 444 dolara ulaşmış oldu. Bunun da şöyle bir güzel özelliği var, birileri nüfuslarını düşürerek ‘benim kişi başına düşen milli gelirim arttı’ der. Bizim nüfusumuz azalmadı, tam aksine hem nüfusumuz arttı hem de nüfusumuzun artışına oranla aynı şekilde kişi başına milli gelirimiz de görüldüğü gibi o da arttı. Başarı bu. Başarı diğerinde olduğu gibi ters orantılı değil, doğru orantılı olacak. O da çıkacak, o da çıkacak. Bizde nüfusu da arttı, kişi başına milli gelir de arttı. Biz bunu başardık. Bundan dolayı ayrıca mutluyuz.”


TEK RAKİBİ ÇİN





2011 yılı son çeyrekte yüzde 5.2 ve yılın tamamında yüzde 8.5’lik büyüme gerçekleştiren Türkiye, geçen yılın tamamında Çin’in ardından en çok büyüyen ikinci ülke oldu. Çin geçen yıl yüzde 9.2 büyürken Türkiye’yi takip eden Arjantin’in yüzde 8 büyüme açıklaması bekleniyor. Hindistan ise yüzde 7.3’lük büyüme oranıyla bu ülkeleri takip ediyor. Avrupa Birliği’nin yüzde 1.5 ve ABD’nin yüzde 1.7 büyüdüğü 2011’de dünyanın gelişmiş 20 ülkesini bir araya getiren G20 grubunun ortalama büyümesi ise yüzde 2.8 olarak gerçekleşti.
‘İlk 3 aya dikkat’
Türkiye’nin büyüme rakamlarını yorumlayan ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, “Risklere rağmen hızla büyüyen Türk ekonomisi başarılı bir biçimde yumuşak iniş gerçekleştirebileceğini gösterdi” dedi. WSJ, Türkiye’nin son çeyrekte yüzde 6.1 civarı bir büyüme rakamı yakalamasının beklendiğini ancak yüzde 5.2’lik büyümenin de Avrupa’nın kurtarma paketleri, Ortadoğu’nun siyasi çalkantılarla boğuştuğu dönemde önemli bir başarı olduğunu yazdı. Gazete ekonomistlerin Türk ekonomisinin gerçek testi 2012’nin ilk 3 ayında vereceği uyarısını da hatırlattı. WSJ, “İlk 3 ayda Türk ekonomisinin ciddi bir fren yapması bekleniyor” dedi. 




‘Avrupa bize hayretle ve gıptayla bakıyor’

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin büyüme performansının büyük bir başarı olduğunu belirtti. Türkiye’nin büyüme performansını herkesin hayretle karşıladığını ifade eden Babacan, şunları söyledi:
“Türkiye ekonomisinin hele Avrupa’nın bu kadar zor bir dönemde dünyanın zor bir döneminde ortaya koyduğu büyük bir başarıdır. Bu büyüme performansı herkesin bir bakıma gıpta ettiği özellikle Avrupa’dan bakıldığında hem hayretle karşılanan hem de gıpta edilen bir rakam. Değil yüzde 8.5, bunun yarısı, bunun yarısının yarısını alalım, hatta yüzde yarımlık, yüzde 1’lik bir büyüme için yoğun çaba sarf eden o kadar çok ülke var ki şu anda Avrupa’nın genelinde. Tabii bu son derece olumlu bir sonuç.”
‘2012 düşük olacak’
Babacan, 2012 yılında Türkiye’nin büyüme hızının 2011’e göre biraz daha düşük olacağına dikkati çekerek, “Buna da hazır olmamız gerekiyor. Çünkü büyümenin hızı önemli. Sürdürülebilir oluşu da önemli. Bundan sonraki dönemde her zaman istikrar önceliğimiz olacak” ifadesini kullandı.

Enflasyon ve cari açık
Türkiye’nin enflasyonunun bu aralar nispeten yüksek olduğunu, cari açığının da yüksek olduğunu belirten Babacan, “Buna rağmen Türkiye’de istikrar varsa buna rağmen Türkiye büyümeyi elde ediyorsa bu ağırlık olarak bizim kamu maliyesinde sağladığımız disiplin ve borç stokundaki ve bütçe açığındaki ortaya koyduğumuz sorumlu, titiz duruşun sonucudur. Bu sonuçlar bizi mutlu ediyor, ancak  şunu da görmek lazım” dedi.