15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili aralarında "Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı dava sürüyor. Bugünkü duruşmada Kurmay Albay Fırat Alakuş da savunma yaptı.

İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Alakuş, "Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı duran bütün terör örgütlerine karşı mücadele ettim. FETÖ ile ne ilgim ne de irtibatım var. Menfur darbe girişimini kim, kimler, ne zaman, ne şekilde planladı bilmiyorum. Darbe teşebbüsünde doğrudan ya da dolaylı bir şekilde icraatım olmadı diye düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığının emniyetini sağlamak için emir komuta içinde görevimi icra ettim. Ben ve timimim darbeciler tarafından tuzağa düşürüldüğüne inanıyorum" dedi.

Sanık Alakuş, kendisine verilen görevi "Alınan bir istihbarata dayalı olarak terör örgütlerinin muhtemel bir eylemine karşı genelkurmay başkanlığının takviye edilmesi" olarak tanımladı. Alakuş, "Görevi bizzat Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'dan aldım. Görevin detayını ise Albay Ümit Bak'tan öğrenmem söylendi" diye konuştu.

Caha: Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı biliyordu

Davanın dünkü duruşmasında ise Kara Kuvvetleri eski Kuvvet Geliştirme Başkanı Tuğgeneral Erhan Caha'dan çarpıcı bir iddia geldi.

Caha, savunmasında "darbe teşebbüsünün Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve MİT Müsteşarı'nın, planı, bilgisi ve kontrolü dahilinde olduğunu” öne sürdü.

Türkei Prozessauftakt in Ankara | Akin Ozturk, ehemaliger Chef der Luftwaffe (Reuters)

221 sanığın yargılanmasına başlandı

Erhan Caha, "Huzurda gelip tanık sıfatıyla dahi olsa dinlendiklerinde bu durum ortaya çıkacaktır. 15 Temmuz akşamı gelen istihbaratla TSK, sözde darbe kumpası içine itilmiş ve nihayetinde bugün tasfiye aşamasına gelinmiştir. Kimdir bu planın arkasında olanlar? 16 Temmuz'da olayın aslı anlaşıldığında anladım ve gördüm ki, TSK bir kumpasa maruz kalmış, ben de kurulan bu kumpasın mağdurlarından biri olmuşum” ifadelerini kullandı.

"Askeri görünümlü sivil bir darbeydi”

Savunmasında olaylardan habersiz olan personelin ikaz edilmemesini de anlamanın mümkün olmadığını belirten Caha, "Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın ifadesi çok önemli. Aksakallı, 'Kriz anlarında personele birliği terk etmeme emri verilir. Personele bu emir verilseydi darbe açığa çıkardı' demiştir. Hayatını bu mesleğe vermiş insanlar bunu düşünemiyorlar mı? Bu girişim öğrenilir öğrenilmez personel ikaz edilmiş olsaydı bu olayların hiçbiri yaşanmazdı. Ben ve benim gibi olan binlerce personel de bu rezilliği yaşamazdı” diye konuştu.

Duruşmada, tutuklandıktan sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'a yazdığı mektubu da okuyan Caha, "Darbenin askeri görünümlü sivil bir darbe olduğunu düşünüyorum” dedi.

Orgeneral Akar'a yönelik, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin şanlı tarihine binlerce askere haksızlık ve hukuksuzluk yapılmasını engelleyemeyen bir komutan olarak geçeceksiniz” diyen Caha, savunmasında şunları söyledi: "Bu darbe girişimine karar veren, önceden planlayan, çeşitli evlerde veya askeri birliklerde toplantılar yapan grup içinde hiçbir şekilde yer almadığım gibi, olay günü önceden yapılan planlamalar doğrultusunda hareket eden biri de değilim. Soyut ve yönlendirme sonucu ismim kasıtlı olarak bu konsey ile ilişkilendirilmiştir."(Deutsche Welle)