Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Disiplin Kanunu Tasarısı, mecliste yapılan görüşme sonrasında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. DİSKO olarak bilinen disiplin koğuşu uygulamasını ortadan kaldıran yeni yasa ile eşcinsellik ordudaki en ağır suç olarak tanımlanıyor. Kadına saldırmayı da ihmal etmeyen yeni yasa ile “iffetsiz” kadın ile birlikte yaşayan ya da evlenen asker TSK’den atılacak.

Kanuna göre ayrıca, aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe, ideolojik veya siyasi amaçlı faaliyetlerde bulunma, ahlaki zayıflık da TSK’den atılma nedeni olacak. Yine benzer şekilde insan öldürme, yolsuzluk, rüşvet, dolandırıcılık ve devlet sırlarını açığa çıkarma da ordudan ihraç nedeni.

‘İffetsiz kadın’ ile evlenmek ihraç sebebi

“İffetsizliği anlaşılmış bir kadın ile bilerek evlenen veya evlilik bağını devam ettiren veya böyle bir kimseyle birlikte yaşayan ya da yaşamakta ısrar edenin” ordudan atılacağını salık veren eski yasanın maddeleri de yeni disiplin kanunda korundu; ancak iffetin ne olduğu hakkında herhangi bir tanımlama yapılmadı.

‘Gayri tabii mukarenet’

AKP ayarıyla yeniden düzenlenen disiplin kanuna göre eşcinsellik, “gayri tabii mukarenet” (doğal olmayan kavuşma, bitişme, yaklaşma) olarak tanımlanıyor. İlk kez bir disiplin kanunda resmi olarak suç ilan edilen eşcinsellik, insan öldürme, rüşvet ve dolandırıcılık gibi suçlarla aynı kategoride değerlendiriliyor.

AKP’li bakanlardan inciler

Yeni yasaya eklenen “gayri tabii mukarenet” ifadesiyle ilk kez suç olarak değerlendirilen eşcinselliği AKP’li bakanları şu şekilde tanımlıyordu:

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin: ‘Eşcinsellik, namussuzluk, ahlaksızlık ve gayri insanidir.’

Eski Kadından Sorumlu Bakan Sema Aliye Kavaf: ‘Eşcinsellik bir hastalıktır, tedavi edilmelidir.”