Van'da meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından temeli atılan kalıcı konutların yapımı sürerken, 2 gündür Van merkez ve Erciş İlçesi'nde incelemelerde bulunan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, konutlar için yeni yerler belirliyor. Yer tahsisleriyle birlikte 15 bin konut ihalesinin bu hafta içinde tamamlanacağını belirten Karabel, müteehitlerle de görüşerek konutların Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması talimatı verdi.

Valilik Toplantı Salonu'nda son durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Karabel, "Van'da Kevenli, Bardakçı, Kurubaş, Kalecik ve şu anda çalışmaları devam eden Edremit'te de kalıcı konutlarımız yükselmeye başlayacaktır. Deprem ile beraber yıkılan Van ilimizin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili şehircilik çalışmaları da hemen hemen son aşamaya getirilmiştir. Bugün itibariyle Van'da 3 bin 201 konut, Erciş'te de 2 bin 16 konut olmak üzere toplamda 5 bin 217 kalıcı konutumuzun ihaleleri cuma günü itibariyle tamamlandı. Bu hafta içinde de Van ve Erciş'te ihalelerimizi bitirerek Van'da 9 bin 883 kalıcı konuta ulaşmış olacağız. Kalıcı konutların yanı sıra Van ve Erciş'te okul, ticaret, cami ve sosyal donatılarını da kalıcı konut ihalelerimizle birlikte yaptık. Konutlarla birlikte Van ve Erciş'te 18 okul, 17 ticaret merkezi ile 16 camii konutla birlikte bitirilecek" diye konuştu.

KÖYLERE VİLLA TİPİ EVLER

Depremin kış mevsiminde olması nediniyle büyük zorluk çektiklerini belirten Başkan Karabel, şöyle devam etti:

"Simav depremi 19 Mayıs'ta olmuştu ve vatandaşımıza 6 ayda konutlarını teslim ettik. Van'da inşallah Ağustos ayında verilen sözler çerçevesinde işlerimizi tamamlama azmindeyiz. Tabi Van'daki depremin büyüklüğü yüzeye yakın oluşu ve de etkilediği alanın büyük olması sebebiyle Türkiye genelinde bütün kurumları ilgilendiren bir deprem haline gelmiştir. Burada tüm bakanlıklarımız TOKİ, AFAD ve dün tapu dağıtımları yapılan Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Van depreminin büyük ve yıkıcı olmasının yanı sıra bir yerde de önümüzdeki süreç içerisinde Van için bir imkan haline geldiğini de şehrimizin güzelleştiğini, daha sağlam yapılarla ve modern şehir adacıklarıyla donatıldığını hep birlikte göreceğiz. Yeni yapılacak köylerdeki evler de modern villa tipi olacak."



OB,MÇ(FK/SS)