Bazı Avrupa ülkelerindeki tehlikeli atıkların gemilerle Türkiye'ye getirilip depolandığı yönündeki ihbarlar üzerine harekete geçen Kocaeli Gümrük Muhafaza Kaçakçılık Müdürlüğü ekipleri, Gebze'de bulunan M.M. isimli bir firma adına Ukrayna'dan gemilere yüklenen, ithalatı yasak çinko içerikli cüruf cinsi atıkların gemilerle Zonguldak Limanı'na getirilip oradan Gebze'ye sevk edilerek depolandığını belirledi. Nisan ayı başında operasyon gerçekleştiren Gümrük ekipleri depoları mühürledi. Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulundu. Yine Gümrükten yapılan açıklama ve duyurularda, bu maddelerin ithalinin yasak olduğu gibi, tehlikeli atık sınıfına girdiği bildirildi.

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Gümrük Müdürlüğü açıklamasında, "Olaya adı karışan şahıslar hakkında, '5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi'ne muhalefet' suçundan Gebze Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu" denildi.

Kendisi de sanayici olan ve Dilovası'nda fabrikası bulunan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, bu cüruflarla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ayrı ayrı cevaplandırılması amacıyla iki soru önergesi verdi. 

ÇEVRE BAKANLIĞI: TEHLİKELİ ATIK, İTHALİ YASAK  

1-2) Zonguldak Liman Sahasından giriş yapan eşya, Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalatına Dair Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği hükümleri çerçevesinde, ilgili kurumlarca düzenlenen uygunluk raporlarına istinaden Dilovası Gümrük Müdürlüğüne sevk edilmiştir. Bahse konu eşya ile ilgili olarak ilgili kurumlarca sonradan yapılan incelemede, eşyanın tehlikeli atık olması nedeniyle ithalinin yasak olduğu anlaşılmıştır.

Suça konu tehlikeli atığın ithaline teşebbüs eden firma hakkında Gebze Cumhuriyet Başsavcılığınca yasal takibata başlanılmıştır. 

Bununla birlikte, eşyanın mahrece iade işlemi, yetkili mahkemece verilecek karar doğrultusunda gerçekleştirilecektir."

GÜMRÜK BAKANLIĞI: İTHALATINDA SAKINCA YOK

Kocaeli İlinden ithalat yoluyla çinko cürufu getirme talebinde bulunan iki firma tarafından, 2012/3 sayılı Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği hükümleri kapsamında, Ukrayna menşeli 2620.19.00.00.00 G.T.İ.P. nolu 'Diğerleri' adlı atık, Zonguldak Gümrük Müdürlüğünden yurda girişi yapıldıktan sonra Dilovası Gümrük Müdürlüğüne getirilmiştir.

Dilovası Gümrük Müdürlüğü' nde yapılan işlemlerde her iki firmanın da ithalatına izin verilmeyerek, konu Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne aktarılmış ve atıklardan numune alınması ve numunelerin tehlikelilik analizinin yaptırılması talebiyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi laboratuvarına gönderilmesi sağlanmıştır.

Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından görüş talebiyle Bakanlığımıza gönderilen analiz sonuçları incelenmiş ve alınan numunelerin analizlerinin her iki firma tarafından beyan edilen 2620.19.00.00.00 G.T.İ.P nolu 'Diğerleri' adlı atığa göre yapılmadığı, 2620.11.00.00.00 G.T.İ.P nolu 'galvanizli matlara' göre yapıldığı, ancak, numunelerin içindeki ağır metallerin oransal dağılımının 2620.19.00.00.00 G.T.İ.P nolu 'Diğerleri' tanımına uygun olduğu anlaşılmış olup, atıklarla ithalat işlemlerinin tamamlanmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.



MB(MB/COŞ)