TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın öncülük ettiği ve 11'ncisi Gaziantep'te düzenlenen Anayasa Platformu Toplantısı'na katıldı. Ortadoğu Fuar Merkezi'ndeki toplantıda konuşan TBMM Başkanı Çiçek, mecliste grubu bulunan 4 partinin genel başkanları ve komisyon üyeleriyle çıktıkları yolculuğun bir çağdaşlaşma yolculuğu olduğunu söyledi. Geçen yüzyılda büyük acılar çekildiğini belirten Çiçek, şöyle dedi:

"İstiklal mücadelesi verdik. Ama önemli kazanımlarımız da oldu. Bunlardan biri cumhuriyet, biri de demokrasidir. Bize bu özellikleri, bu güzellikleri, bu kazanımları kazandıranları rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Şayet cumhuriyet ve demokrasi olmasaydı, Türkiye'nin bir Suriye, Libya, Tunus ve Mısır gibi olmayacağını kimse garanti edemezdi. Onun için bu kazanımların kıymetini bilmek, korumak, kökleştirmek, kurumsallaştırmak ve gelecek nesillere de bu kazanımları daha da zenginleştirerek aktarmamız gerekiyor. Bunun yolu da yeni bir anayasadan geçiyor."

"OYUNBOZANLIK YOK"

2012 Türkiye'sinde devletin, cumhuriyetin ve demokrasinin tek sahibinin halk olduğunu belirten Çiçek, bunu halkın koruyacağını ve kollayacağını anlattı. Çiçek, şöyle dedi:

"Artık geldiğimiz noktada kimsenin bu değerleri korumak, kollamak, askıya almak için Türkiye'nin çağdaşlaşma mücadelesini tıkamak adına demokrasiyi askıya alma çabalarını sonlandırmamız gerekiyor. Türkiye iyi bir yolda, iyi bir istikamet tayin etmiştir. Bu yoldan dönmek yok. Dönersek kaybederiz. Dönersek, acımasız rekabet dünyasında Türkiye çok şey kaybeder. O nedenle Türkiye geleceğini teminat altına alabilmelidir. Birliğini, beraberliğini, kalkınmasını, gelişmesini, huzurunu temin etmek istiyorsa, ilkeleri, öncelikleri, dengeleri, felsefesi itibariyle Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek çağdaş bir anayasayı yapmak durumundadır. Bunun için çok doğru bir kararla 4 siyaset partimiz sizlere söz verdi. Dönmek yok, bunun altını çiziyorum. Artık geldiğimiz dünyada düzgün siyaset yapacağız. Düzgün siyaset yapmanın yolu herkesin verdiği sözde durmasıdır. Kim dönerse dönektir. Söz verdik. Oyunbozanlık yok. Bahane aramak yok. Ne yapıp edip milletin arzu ettiği bir anayasayı yapmak zorundayız. Devletinizden beklentiniz neyse nasıl bir anayasa istiyorsanız bunları da siz belirleyeceksiniz. Biz de bunun gereğini yapacağız. Bunu yapmak durumundayız." 

Siyasetin imajının çok da iyi olmadığını, siyaset denince kavga, çekişme ve hakaret olarak görüldüğüne dikkat çeken TBMM Başkanı Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:  "Ben bunlardan utanıyorum. Meclisim adına utanıyorum. Kimse bunları siyaset üslubu haline getirmemeli. Düzgün bir üslup, kaba olmayan, insanlara birlik ve beraberliği örnekleştiren bir anlayıştan geçiyor. Onun için bu dönemin parlamentosu güzel işler yapmak mecburiyetinde. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var. 4 parti bunu tespit etti. Millet olarak alacaklısınız. Alacağınızı iyi takip edin. İlk önce katılacaksınız. Sonra söylediklerinizi komisyon ne ölçüde anayasa metni haline getirdi, izleyeceksiniz. Sonra değerlendireceksiniz. Sonra da eğer düzgün işler yapmazsak bunun da karşılığını vereceksiniz. Yapmamak gibi lüksümüz yok. Bu bir ihtiyaçtır. Türkiye için yeni bir anayasa mecburiyet haline geldi. Neden? Bakın 10 gündür Türkiye’de yargılamalar yapılıyor. Siz, anayasal düzeni zorla değiştirdiniz. Antidemokratik yol ve yöntemlerle meclisin faaliyeti durdurdunuz, benim seçtiğim hükümeti al aşağı ettiniz. 5 kişi biraraya gelerek Türkiye'de yeni bir dönem açtınız. Bu hukuka aykırı, bu anayasaya aykırı, bu evrensel hukuk kurallarına aykırı dediniz. Bir taraftan bunları söylüyoruz, bir taraftan bunların yargılamalarını yapacağız. Ama öbür taraftan da böyle bir yol ve yöntemle yapılmış bir anayasayla Türkiye yoluna devam edecek. Bu doğru olur mu? Bunu kime izah edersiniz? Bu çelişkiyi, bu tezatı dünyada içeride ve dışarıda izah imkanı var mı? Onun için 4 siyasi partimizin bu dönem yeni bir anayasa yapması mecburiyet haline gelmiştir. Yapamazsak siyaset kurumu ciddi itibar kaybeder."

ANAYASA İKLİMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye'nin bütün sorunlarının konuşulacağı, görüşüleceği mekanın TBMM olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: 

"Sizler 'İyi ya işte biraraya geldiniz, niye yeni bir anayasa yapamadınız? Bak 82 anayasasını antidemokratik yol ve yöntemlerle darbe sonrası yaptık, 61 anayasası antidemokratik yol ve yöntemlerle askeri müdahalenin sonunda yaptık. Hani onları beğenmiyordunuz, onlar kadar bile olamadınız' dersiniz, demelisiniz. Yeni bir anayasayı yapmak gibi ciddi bir sorumluluğumuz var. Kimse bir yere kaçamaz. Bu şikayet ettiğimiz anayasa ile Türkiye en az bir 30 yıl daha tartışarak devam edemez. Neleri kaybettiğimizi bizler biliyoruz. Soğanının acısını yiyen bilmez, doğrayan bilir derler. 30 yıldır anayasadan kaynaklanan sorunlardan Türkiye'nin neler kaybettiğini biliyoruz. Bir 30 yıl daha çağdaşlaşma, modernleşme yolunda Türkiye böyle devam edemez. Onun için ne yapıp edip 2012 yılını bir anayasa yılı yapmak durumundayız. Burada bir yumuşamaya, kardeşliğe, bir el sıkışmaya ve bir kucaklaşmaya gerek vardır. Herkesin bu manada yumuşak bir üsluba, bir anayasa iklimine ihtiyacı var. Birbirimizi birarada tutacak kardeşliğimizi pekiştirecek bir siyaset anlayışına ihtiyaç var. Bu bizim elimizdedir. Bu mümkündür. Bunu yaptığımız takdirde bu yılın sonunda inşallah sizlere yeni bir anayasayı armağan edebiliriz."

Yapılan açılış konuşmalarının ardından yaklaşık bin katılımcının katıldığı yeni anayasa tartışmaları başlatıldı.

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları önderliğinde 11 devlet okulu öğrencilerinin katılımıyla kurulan Genç Meclis'in Başkanı İrem Oral, TBMM Başkanı Çiçek'e, hazırladıkları anayasa taslağını dosya halinde verdi. GKV Genç Meclis Başkanı İrem Oral'ı dikkatle dinleyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, öğrenciyi kutladı. Genç Meclis Başkanı İrem Oral da, kendi meclislerinde hazırladıkları anayasa maddelerinin ülke sorunlarını yakından ilgilendiren bir çok konudan oluştuğunu, bu maddelerin sivil anayasada dikkate alınmasını istedi.



ZG(BY/İD)