İzmir'deki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlama törenleri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, saat 08.00’de çelenk konulmasıyla başladı. İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, programa göre anıta çelenk bıraktı. Ardından program dışı olarak CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray da anıta çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunması ve sporcular tarafından göndere Türk bayrağının çekilmesi ardından Cumhuriyet Meydanı’ndaki resmi program son buldu. Törenin bitiminde açıklamada bulunan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray,  Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için Samsun’a çıkışının 93'ücü yılını kutlamaya çalışıtıklarını belirterek şöyle dedi:

"Ancak AKP, Türk Milletinin küllerinden doğduğu bu tarihi günü bile bir bölünme vesilesi haline getireyi başardı. Bayramlarımızında tadını kaçırdı. Sözde, ulusal bayramları militer bir şekilde kutlamaktan kurtaracaklarmış. Niyetleri o kadar kötüdür ki bilgi hırsızlığı mahkeme kararı ile tescillenmiş bir zatı Milli Eğitim Bakanı yapmıştır. İşte bu genelgeyi çıkartan kişi de bu sayın Bakan’dır. Bu nedenle kimse Sayın Ömer Dinçer’in parlak kelimelerine, süslü cümlelerine kanmasın. Çünkü AKP’nin derdi, milli bayramlarımızın günün şartlarına göre kutlanması değildir. AKP’nin niyeti bayramlarımızı günümüz şartlarına uydurmak falan değil. Niyet, Cumhuriyetimizin kurucu tarihiyle savaşmak. Cumhuriyet’ten bir rövanş almak."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihini inkar ettiğini, varlık nedenini borçlu olduğu tarihsel kişiliklere nefret dolu saldırılarda bulunduğunu söyleyen Çıray, "Gerçekleri, ne Bülent Arınç’ın ne müstehzi sırıtışı, ne de sahte gözyaşları kamufule edecektir. Gerçi gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar ama yine de bir umut AKP’li yöneticilere sesleniyorum. Bu intikam ve rövanş politikalarına son verin. Aksi halde eninde sonunda gelmeyeceğini zannettiği hesap günü gelecektir. uyarmadı demeyin" diye konuştu.

Karşıyaka’da sabah erken saatlerde gerçekleştirilen ve sadece İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’nün çelenk koyduğu resmi 19 Mayıs töreni sonrasında alanda toplanan CHP Karşıyaka Örgütü’nden 200 kişi Atatürk Anıtı’na karanfiller bıraktı. Buradan İlçe Binası’na kadar yürüyen CHP’lilere vatandaşlarda alkışlarla destek verdi. Üzerinde '19 Mayıs Töreni’nin Yasaklı Çelengi' yazan çelenklerini İlçe Binası önüne bırakan CHP’liler, burada Atatürk fotoğraflarının bulunduğu bir imza masası da açtı.

TARİHİ LİSEDE İLK

Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören ardından 124 yıllık tarihe sahip Atatürk Lisesi’nin bahçesindeki kutlamalara geçildi. Kutlamalar, lise bahçesinde ilk defa yapılırken, Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte askeri- sivil yetkililer ile öğrenciler, hazır bulundu. Kutlamalar nedeniyle bahçeye 3 ayrı tribün oluşturuldu, okul binası Türk bayraklarıyla donatıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan’nın konuşmasının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da aralarında bulunduğu siyasilerin mesajları okundu. Gençlik adına Atatürk Lisesi öğrencisi Tolga Yüksel’ın konuşması, tribünleri dolduranların alkışlarını topladı. Bando eşliğinde Gençlik Marşı’nı okuyan öğrenciler, daha sonra gösterilerini sergiledi. Her yaştan kutlamalara gelenler, öğrencilere alkışlarıyla büyük destek verdi. Trambolin gösterisinin ardından uluslararası alanda başarılı olmuş İzmirli sporculara ödülleri, protokoldekiler tarafından verildi, saat 11.30’da, kutlama sona erdi. Törene CHP'li milletvekilleri katılmazken AK Parti Milletvekilleri Nesrin Ulema ve Hamza Dağ katıldı.

KOCAOĞLU 'İÇİM ACIDI'

Aziz Kocaoğlu, Atatürk Lisesi’ndeki kutlamalar sonrası basın mensuplarına çarpıcı açıklamalar yaptı. Törene belediye başkanı olarak katıldığını belirten Kocaoğlu, "İstiklal marşı, Gençlik marşı, zeybek, harmandalı ve 10. yıl marşından gayrı çalınan hiçbir müziği daha önce duymamıştım. Bana göre, makamda, söylenişte çok büyük bir anormallik vardı. İlk defa bir bayramda, kutlamada böyle bir müzik dinledim. Bir ara 'Ankara’nın taşına bak” çalındı. Sonra sesini kıstılar. Herhalde yanlışlıkla karışmış" dedi.

Başkan Kocaoğlu, 19 Mayıs’ların coşkuyla kutlanmasının nedenini, Kurtuluş Savaşı’nın başladığı Atatürk’ün Samsun’a çıkışı olduğunu, aynı şekilde savaşın sonu olan 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun çok önemli olduğunu söyledi. Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Şimdi kurtuluşun başlangıcını törpülüyoruz. Yarın herhalde Kurtuluş Savaşı’nın sonuçlandığı ülkenin kurtuluşunun törpülenmesi günleri gelecek. 19 Mayıs’ın kutlanmasından, Ulu Önderimiz’in gençliğe armağan ettiği 19 Mayıs bayramının kutlanmasından kim niye rahatsız olur ? Türkiye'deki 74 milyon Türk vatandaşından kim niye rahatsız olur? Niye böyle bir şey yapar ? Niye Meydan’dan tarihi Atatürk Lisesi’nin bahçesine yönlendirilir ? Yarın belki İzmir’in en küçük köyünün ilköğretim okulunun avlusunda 19 Mayıs’ı resmi törenleri kutlamaya kim yönlendirir? Niye yapar? Hakkı mıdır? Adil midir? Bunu bilmiyorum. 19 Mayısları devlet kutlamazsa, hükümet kutlamazsa millet kutlar. İzmirli hemşehrilerimiz kutlar. Ama içim acıdı. Çok üzüldüm. Çok duygulandım. Bir daha böyle bir 19 mayıs kutlamak istemiyorum."



TT(İÖ/İD)