Apaydın, 7 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek engelli rampası veya asansör zorunluluğuna ilişkin İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgenin kendilerine henüz bir ay kadar önce bildirildiğini öne sürdü. Fevzi Apaydın, rampa veya asansör uygulaması zorunluluğunun 3 yıl ertelenmesini istedi.

Apaydın, '5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, toplu taşımacılık hizmetlerinin ele alındığı geçici 3'üncü maddesinde, 'Büyükşehir belediyeleri ve belediyeler, şehir içlerinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin, özürlülerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alır' hükmünün yer aldığını söyledi. Apaydın, öngörülen tedbirlerin 7 Temmuz tarihine kadar alınmasının hükme bağlandığını anımsattı.

BELEDİYELERİN DE HABERİ YOK

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi ile 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı kanunun geçici 3'üncü maddesine göre, 7 Temmuz 2012'ye kadar özürlü rampası veya asansör yaptırılmayan minibüslerin çalışma ruhsatlarının iptal edilebileceğini dile getiren Apaydın, yasadan bugüne kadar haberdar olmadıklarını öne sürdü. Yasa doğrultusunda hazırlanan genelgenin bir ay kadar önce kendilerine geldiğini belirten Fevzi Apaydın, bazı milletvekilleri aracılığıyla konunun TBMM'ye taşınmasını sağladıklarını, ilgili komisyonda yasanın yürürlüğe giriş tarihinin 3 yıl ertelenmesinin ele alınıp kabul edilmesini beklediklerini kaydetti.

Fevzi Apaydın, federasyon olarak konudan bilgilerinin olmadığı gibi yerel yönetimlerin de bilgisinin olmadığını iddia etti. Apaydın, "Bizim de bir ay önce haberimiz oldu. Geç bilgi aldık. Yasa 2005'de çıkmış. Ne belediyeler, ne de yasayı çıkaran kurum bize böyle bir tebliğde bulunmamış. Bize bir ay önce ilk kez tebliğ edildi. Bizim gibi birçok yetkili kurumun da bu süre içinde yasadan haberi olmadı" diye konuştu.

Engellilerin toplu taşıma araçlarına binebilmeleri için rampa veya asansör gibi düzenekler gerektiğini belirten Fevzi Apaydın, 7 Temmuz'a kadar tüm minibüs, belediye ve halk otobüslerine bu düzeneklerin kurulamayacağını ifade etti. Apaydın, dolmuş ve otobüslerde bu düzeneklerin kurulması halinde dahi engellilerin otobüs veya dolmuşlara binebilmek için kullanacakları yol ve kaldırımların da engellilerin kullanımına uygun olmadığını dile getirdi.

İKİ KİŞİLİK KOLTUK SÖKÜLECEK

Amaçlarının engellileri taşımaktan kaçınmak değil, toplu taşıma araçlarında diğer insanlar gibi taşıyabilmek olduğunu kaydeden Fevzi Apaydın, şunları söyledi:

"Hem belediyelerin kendilerini düzenlemeleri hem de araçlara rampa veya asansör gibi aparatları yerleştirebilmemiz için süre istedik. Süre talebimiz tahmin ediyorum komisyonda görüşülüyor, 2015 yılına kadar 3 yıllık bir süre daha verilmesini bekliyoruz. Bu zaman içinde gerek belediye, gerek halk otobüsleri ve gerekse minibüsler kendilerini buna uyarlayacak. Ama bir gerçek var ki, bizim piyasada çalışan dolmuşlarımız 14 kişilik. Engellilerin kullandığı tekerlekli sandalye için en az iki kişilik koltuğun yerinden sökülmesi gerekiyor. O zaman araçların yolcu kapasitesi 12'ye düşecek. Bu durumu da gözönüne alarak bir çalışma yapıyoruz. Umuyorum 3 yıl içinde hem kendimizi yenileyeceğiz hem de engelli vatandaşlarımızın taşınması için gerekli gayreti sarfetmiş olacağız."