TZOB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nuri Şeyda Sorman, geçen cumartesi yağan aşırı yağmur nedeniyle büyük zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulunmak ve çiftçilerle görüşüp, isteklerini hükümete iletmek üzere Çanakkale'ye geldi. Sorman, incelemelerine aşırı yağış nedeniyle 10 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığı Kumkale Beldesi ve Kumkale Ovası'ndan başladı. İlk olarak beldede çiftçilerle görüşen Sorman, sorunları dinledi.

Ardından da beraberinde TZOB Yönetim Kurulu Muhasip Üye Mustafa Hepokur, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Başoğlu, CHP'li Kumkale Belediye Başkanı Süleyman Erte, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ezine Ziraat Odası Başkanı Ahmet Önder ve üreticiler ile birlikte, özellikle buğday ekiminin gerçekleştiği ve sular altında kalan Kumkale Ovası'na giderek, aşırı yağışların yarattığı tahribatı yerinde gördü.

Kumkale Ovası'nda tarlaların sular altında kaldığı manzarayı gördükten sonra açıklamalarda bulunan Sorman, can kaybının olmamasına sevindiklerini, ancak zararın da büyük olduğunu ifade etti. Çanakkaleli çiftçilere `geçmiş olsun' dileğinde bulunan Sorman, zararın biran önce hükümet yetkilileri tarafından telafi edilmesini temenni etti.

Sorman, "Yaşanan sel afeti karşısında, yeni ekimi yapılmış olan hububat ürünleri, sebze ve meyve bahçelerimizin büyük zarar görmesi, özellikle zeytin ağaçlarındaki mahsulün yere düşmesinden dolayı büyük bir verim kaybı söz konusu. Doğal afet karşısında verim toprakların denize akması üretimde verim düşüklüğünü önümüzdeki yıllarda yaşatacaktır. Karamenderes Çayı'nın kenarlarından gelen verimli topraklar maalesef denize gitmektedir. Bu da sadece üreticiyi değil, ülke ekonomisini büyük ölçüde etkileyecektir. Mutlaka üreticilerimizin kredilerinin ve faizlerinin düşürülmesi ve borçlarının ertelenmesi gerekmektedir. Üreticiler hükümetten yardım beklemektedir. Ayrıca, tarım sigortasının daha teşvik edici hale getirilmesi gerekmektedir. Dünyada tarımın öne çıkmış olduğu bugünlerde güvenli gıdaya ulaşabilmek için ve ülkemizin dış ticaret açığındaki açığı azaltabilmek için mutlaka bunları yapmak zorundayız. Şayet üreticiler üretemez duruma düşerlerse hem ülkenin dış ticaret açığı artacak hem de sağlıklı gıdaya ulaşmamız mümkün olmayacaktır. Onun için gereken tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. İncelemelerimizi tamamladıktan sonra talepleri hükümete ileteceğiz" dedi.



BG, EK (AÖ/AAA)