'Turizm Bölgesi' ilan edilen Seferihisar'da yapılacak termal otel, kür merkezi gibi tesisler, elektrik enerjisi üretimi ve seracılık için kullanılabilecek jeotermal enerjinin miktarını belirlemek için yapılan çalışma tamamlandı. İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50'şer ortaklığı ile kurulan İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan, Seferihisar'da bulunan 9 kuyunun bütün özelliklerinin ortaya çıkartıldığını söyledi. Arslan, İzmir Jeotermal A.Ş.'nin, Seferihisar'daki kuyuları teslim aldığı 2006 yılından bu yana altyapı çalışmalarının tamamlandığını, hangi kuyunun ne amaçla kullanılabileceğinin ortaya çıkartıldığını ifade etti. Arslan, "ODTÜ Mühendislik Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mahmut Parlaktuna ve ekibi tarafından yapılan çalışma sonucunda Seferihisar'daki jeotermal sahanın tüm değerleri ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgeyi turizm alanı ilan ettikten sonra imar çalışmalarına başladı. Bu çalışmalar halen sürüyor. Biz jeotermal kuyulardan hangisinin turizm amaçlı kullanılacağını, otellere, kür merkezlerine ne kadar su verebileceğimizi belirledik. Bölgede kurulacak 25 tane 5 yıldızlı otel veya tatil köyüne saatte 300 ton ve 78 santigrad derecede su verebilecek şekilde yatırımlarımızı yaptık. Turistik tesislere verecek suyumuz hazır, oteller bölgesine hat çekebilecek durumdayız" dedi.

Cumalı'daki kuyularda 140-150 santigrad derecedeki suya ulaştıklarını kaydeden Arslan, "Elektrik enerjisi üretimi için 110-120 derece sıcaklık yeterli. Bu kuyulardan elektrik enerjisi üreteceğiz. Tuzla'daki kuyuların sıcaklığı 100-110 santigrad derece civarında. Bu bölümdeki kuyular da seracılıkta kullanılacak. Bölgedeki vatandaşları seracılığa özendirmek amacıyla bataklık olan bir alanı rehabilite edip sera kuracağız. Alanın bize tahsisi sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar planı çalışmalarının tamamlanmasından sonra Seferihisar'ın turizmcilerin gözdesi konumuna geleceğini sözlerine ekleyen Arslan, "Dünyanın hiçbir yerinde havaalanından 50 km uzaklıkta jeotermal oteller, kür merkezleri bulunan bir turizm bölgesi yok. Seferihisar geleceğin parlayan yıldızı olacak. Bu yüzden de biz kuyularımızı hazırladık, yatırımımızı yaptık, bekliyoruz" dedi.



TG(İÖ/CK)