Edirne’de Fatih Mahallesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 80'nci Yılı anısına Türk Kadınları Birliği Edirne Şubesi tarafından 26 Ocak 2004 tarihinde yaptırılan Özgür ve Çağdaş Kadın Heykeli’nin çıplak ve erotik olduğunu öne süren Anadolu Gençlik Derneği, Milli Türk Talebe Birliği ve Alperen Ocakları, Türk halkının manevi değerleriyle alay edildiğini söyleyerek heykelin kaldırılmasını istedi. Heykelin, ‘Başörtüsünü atan erotik kadın heykeli’ olduğunu ve Edirne’de yakışmadığı değerlendirmesini yapan dernekler, daha önce defalarca yıkılan heykelin tekrar yapıldığını öne sürdü.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Edirne’nin isminin bu konularla gündeme gelmesinin kendisini üzdüğünü söyledi. Heykelin, Türk Kadınları Birliği tarafından yıllar önce yapıldığını belirten Sedefçi, şöyle konuştu:

"Yıllar önce yapılan heykelin çıplaklığını yeni mi fark ettiler? Ben bu işe anlam veremedim. Edirne çağdaş bir kent. Edirne’de isteyen orucunu tutar, namazını kılar saygı duyarız. İsteyen meyhaneye gidip içki içer ona da saygı duyarız. Kimse kimsenin dini inancına, özel hayatına karışmaz. Kanunlarımız bunu emrediyor bize. Biz de bunu yapıyoruz. Çıplaklık buysa ben üzüldüğümü, onların yanlış gördüğünü, gözlerinin bozuk olduğunu söylemek durumundayım. Heykel giysili, Türk kadınının temsil eden güzel bir heykel bence ve çıplak değil. Giysili bir heykele çıplak denmesi beni üzdü."

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 80’nci yıldönümü anısına yaptırılan 400 kilogramlık bronz heykel 2006 yılında kimliği belirsiz kişi veya kişilerin saldırısı sonucu yıkılmış, Türk Kadınlar Birliği tarafından tekrar yaptırılmıştı.



GB(LK/İD)