Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda yağmur altında yapılan törene Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende, batırılan gemilerde bulunan 221 askerin isimlerinin yazıldığı anıttaki mermerin açılışı yapıldı. 7 Kasım 1914 batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin anısına anıta çelenklerin konulmasından sonra saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

221 MÜRETTEBATIN İSMİ ANITA KAZINDI

2 yıl boyunca Genelkurmay arşivlerini tarayarak yaptığı çalışmayla 3 geminin Rus donanması tarafından batırıldığını ortaya çıkaran ve ilk kez 2007'de bu törenin düzenlenmesini sağlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, gemilerdeki 221 mürettebatın isimlerinin anıta kazınmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Sarıkamış meydan muharebesinin Karadeniz'de kaybedildiğini vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, şöyle dedi:

"Arkasında donanma desteği olmayan hiçbir harekatın başarılı olmayacağının en güzel örneğidir bu tarihi olay. Tarih sayfalarına bu böyle geçmiştir. 1'inci Dünya Savaşı'nda kaybımız 14-35 yaşları arasında 2 milyon insandır. Kafkasya cephesinde kaybımız 600 bindir. Bazı odaklar bu sayılarının farklı olduğunu belirtmektedir. Ama yakılan ağıtlar 90 bin şehit içindir. Ruhları şad olsun. Ben Ereğli Belediye Başkanımıza, Karadeniz Bölge Komutanımıza teşekkür ediyorum. O kahramanları Karadeniz'in karanlık sularından yukarıya çıkardılar, bu anıtı açtılar ve bizi her yıl burada buluşturuyorlar."

Prof. Dr. Sönmez, konuşmasının ardından Sarıkamış Dayanışma Grubu adına Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a teşekkür plaketi verdi.



İÇ(EE/AK)