Kentteki sulama sorununun önüne geçilmesi ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi amacıyla DSİ Bölge Müdürlüğü'nde; 'Şanlıurfa ovaları sulamalarında işletmede karşılaşılan sorunlar' isimli toplantı düzenlendi. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç başkanlığında yapılan toplantıya DSİ 15'inci Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Emin Dursun, kurum müdürleri, kentte faaliyet gösteren 32 sulama birliğinin temsilcileri ile çiftçiler ve köy muhtarları katıldı. Toplantıda ilk konuşmayı yapan DSİ Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, bölgede yapılan yanlış sulama nedeniyle toprakta verimin azaldığına değinerek, "2013 yılında ana kanalları artık sulama birlikleri yerine DSİ işletecek. Burada rotasyon ve su dağıtım programı uygulanacaktır. Artık programa göre sulama birliklerine su tahsisi yapılacak. Yazılı izin dışında, şebeke dışı sulamalara izin verilmeyecektir. Kaçak sulama yapanların da elektriği kesilecek" dedi.

Aşırı ve yanlış sulama nedeniyle her yıl çok önemli oranda suyun beraberinde verimli topraklar ile boşa akıp Suriye'ye gittiğini söyleyen Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise şunları söyledi:

"Aşırı sulamadan kaynaklanan sorunda her kurumun kusuru vardır. Tekniği kullanmayı iyi yönetmeyi öğrenememişiz. Ben sulama kanallarını denetmeye çıktığımda karşılaştığım manzara ile şoke oldum, Bunun üzerine bu işin nasıl çözüleceği yönünde tedbirlerin alınması gerektiğini düşündüm. Bu sorunu, bu rezaleti ortadan kaldırmak için herkese görev düşüyor. Türkiye’nin yüzde 40 pamuğu Şanlıurfa üretiliyor. 800 bin ton pamuk üretiminin yapıldığı Harran Ovası'nda hiç kimse keyfine göre, hoyratça sulama yapamaz. Bu servet milletimizindir. Bu soruna derhal müdahale ederek, devlet olarak bir dizi tedbir aldık. Önümüzdeki dönemde asla böyle bir şey olmayacak."

Toplantıda söz alan bazı çiftçiler ise yüksek faturalardan şikayet etti.



AL(HK/BT)