17'nci yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı saraylarında kullanılan meyve şeklindeki kokulu özel yapım sabunlar, dünyanın modern banyolarını süslüyor. Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarda stant açan 'Padişah Sabunu' üreticisi Nihat Özer, sabunların yıllık ihracat gelirinin 100 bin doları aştığını aktardı. Üretimdeki ihracat payının yüzde 30 düzeyinde olduğunu vurgulayan Özer, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, İran ve Irak'a yıllık toplam 10 ton sabun gönderdiklerini kaydetti.

Üretilen sabunun yüzde 70-75'ini de yaz aylarında Antalya başta olmak üzere, turistik il ve ilçelerdeki satış noktalarına sevk ettiklerini vurgulayan Özer, "30 ton civarında sabunu da ülkemize gelen turistlere satıyoruz" dedi.

OSMANLI CARİYELERİ İÇİN GURUR KAYNAĞIYDI

Padişah sabununun Osmanlı saraylarında kullanıldığını belirten Nihat Özer, O dönemde yapılan sabunların öncelikle padişahın huzuruna çıkacak cariyelere verildiğini, bu nedenle 'saray sabunu', 'padişah sabunu' ya da 'cariye sabunu' olarak adlandırıldığını kaydetti. O yıllarda sabunların misk, amber, gül esansı katılarak hazırlandığını belirten Özer, "Sabunlar daha sonra çeşitli meyve şekillerine dönüştü. Gelin hamamı geleniğinde de padişah sabununun yeri büyük. Bir tepsi içine konan çeşitli meyve figürlü ve kokulu sabunların davet edilecek komşu ve akrabalara kapı kapı gezdirilmesi, gelin hamamına davet anlamına geliyor" diye konuştu.

HER MEYVENİN SABUNU VAR

Merkezlerinin Edirne bulunduğunu ve tamamen el yapımı sabunlar olduğunu belirten Özer, "Osmanlı sabunlarımıza kesinlikle makine değmiyor. Sabunun metal ile tek teması sabun kalıplarını rendelediğimiz rendeye değdiği andır. Diğer tüm işlemler el işi, göz nurudur. Atölyedeki çalışanlarımız elleriyle meyve şeklindeki sabunlara şekil ve renk verir. Sabunlarımız üzüm, karpuz, kavun, kivi, muz, şeftali, kayısı, elma, portakal gibi aklınıza gelebilecek her meyve ve sebze şeklinde üretiliyor. Kokuları ise evladiyelik diye tabir edilir. Asla kokusu kaybolmaz ve şekli bozulmaz" diye konuştu.

ANTALYA'YA DEV MAĞAZA AÇILACAK

Özer, fuarda sabunlarını Osmanlı kostümü giyerek tanıtımını yapıyor. Sabunları kullanıp vazgeçemeyenler için Edirne'den paket servis de yapılıyor. Özer önümüzdeki aylarda Antalya'ya büyük bir Osmanlı Sabunu satış merkezi açmayı planlıyor.