Köylerinde okul olmadığı için kız ve erkek çocuklarını YİBO'lara göndermeyip evde kendilerine yardımcı olarak çalıştıran aileler, eğitimciler tarafından kıskaca alındı. Eğitim ve öğretimin açılmasına kısa bir süre kala 850 öğrenci kapasiteli, 27 derslikli Taşoluk Köyü YİBO'da tamirat ve temizlik işlerini tamamlayan eğitimciler, bu kez çocukların imdadına koştu. Okula gönderilmeyen çocukları tespit için minibüsle köy köy dolaşan okul müdürü ve öğretmenler, ailelerle birebir görüşerek onları ikna edip öğrencileri yeniden okulla buluşturuyor.

Gittikleri her köyün cami hoparlöründen Türkçe ve Kürtçe anonslar yaparak çocukların cami önünde toplanmasını istediklerini belirten Taşoluk Köyü YİBO Müdürü Mehmet Güneş, şöyle konuştu:

"Caminin bahçesine gelen çocuklardan her türlü bilgiyi alıyoruz. Hangi aile çocuğunu okula göndermiyor tek tek bunları not ediyoruz. Daha sonra 3 gruba ayrılıp yanımıza birer çocuk alıp evleri dolaşıyoruz. Görüştüğümüz ailelerle gerekirse saatlerce konuşup çocuğunu okula göndermesi için ikna ediyoruz. Akşam yanımızda birkaç öğrenci de olsa okula döndüğümüzde gün boyu yaşadığımız tüm yorgunluğu unutuyoruz. Bu eğitim-öğretim yılında şimdilik son bir haftada 57 çocuğu yeniden okula kazandırdık. Bu sayı önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalarla artacaktır."

Aileleri ikna edilip okula kazandırılan öğrencilerden Mehmet Duman ise "Buraya gelmesem çobanlık yapacaktım. Öğretmenlerimiz köye kadar gelerek bizi yeniden okula kavuşturduğu için onlara teşekkür ediyorum. Derslerime çok çalışıp öğretmenlerimi mahcup etmeyeceğim ve ailemin önümüzdeki yıllarda beni kendi isteği ile okula göndermesini sağlayacağım" dedi.