Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında gazeteciler Nedim Şener ile Ahmet Şık’ın da bulunduğu 10'u tutuklu 13 sanık hakkında görülen Oda tv davasının 11. duruşması görülmeye devam ediyor.


"İDDİANAMENİN ÖZÜ ÖRGÜT YARATMAKTIR"


Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Ahmet Şık'ın avukatı Fikret İlkiz ek savunmasını yaptı. “Şüpheliler gazeteci olmasına rağmen iddianamenin özü örgüt yaratmaktır" diyen İlkiz, iddianamenin suçlu göstermek için özel bir niyetle hazırlandığını savunarak suçlamaların somut olmadığını iddia etti. İlkiz, “Bu dava gazetecilerin yargılandığı davaysa biz de yargılanan gazeteciyiz. Gazeteciler yalan haber yaptıkları için değil gerçekleri yazdıkları için tutuklu olduklarını biliyorlar" dedi. İlkiz, "Telefon tapelerinde benimle yaptığı görüşmeler var. Bana kitabıyla ilgili haberler çıktığında 'Ne yapayım?' diye sordu Ahmet Şık. Ben de "Bir an önce yayınla da üzerindeki şaibe kalksın" dedim. İşte o tapelerdeki talimat verdiği iddia edilen Fikret Abi benim" dedi.


ŞIK: SUSMAM SUÇSUZLUĞUMDAN


Savunmanın ardından tutuklu yargılanan Ahmet Şık kürsüye çağrıldı. Üye hakim Şık'a sorular yöneltti. Şık ise susma hakkını kulandığını belirterek, "Bilin ki susmam suçsuzluğumdan ve haklılığımdan. Tapelerin tamamının okunması lazım. Savcı işine gelen yerleri almış, gelmeyen yerleri almamış. Heyetin bana soru sorması için önce Yalçın Küçük'ün Ergenekon'un lideri ve Soner Yalçın'ın da yönetici olduğunu, Nedim Şener'in de bilerek ve isteyerek yardım ettiğini inandıracak delillerle ortaya koyması gerekir" dedi. Şık, "Nedim Şener'in bu kitapla hiçbir ilgisi yok. Olsaydı söylerdim. Ben kimsenin emeğini yemem. Bu kitabı yazmakta tek katkı benim haber kaynaklarım" diye konuştu.


ŞIK SESİNİ YÜKSELTTİ


Şık, üye hakimin, gazeteci Alper Görmüş'ün Nokta Dergisi'nde yayınlanan 'darbe günlükleri' haberine ilişkin soru sorması üzerine, sinirlenerek sesini yükseltti. Şık, "Bana doğru dürüst soru sorun. Bunun davayla ne ilgisi var?" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, Şık'ı uyararak sorulara cevap vermesini, aksi takdirde yerine oturmasını istedi. Ahmet Şık, yüksek ses tonuyla konuşmaya devam edince bazı jandarma görevlilerinin ayağa kalktığı gözlendi. Şık 'darbe günlükleri' haberine ilişkin soruya, "Haberi ben yazmadım ancak bir gazeteci olarak bu habere imza atmak isterdim" dedi. Şık ayrıca, "Telefonda 'Fikret Ağabey' dediğim kişi avukatımdır. Avukatım bile davanın gizli sanığı haline gelmiştir" diye konuştu.


DİNK CİNAYETİYLE İLGİLİ ÇIKINCA YENİ KİTAP YAZACAĞIM


Ahmet Şık'ın ardından kürsüye gelen Nedim Şener de üye hakimlerin sorularını cevapladı. Nedim Şener, yapmadığı ve yazmadığı bir kitabı anlatmaya çalıştığını ve bunun çok zor bir durum olduğunu belirtti. Gözaltına alınmadan önce Hrant Dink cinayetine ilişkin yeni bir kitap çalışmasının bulunmadığını ancak tahliye edildiğinde Devlet Denetleme Kurulu raporları doğrultusunda, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yeni bir kitap yazacağını kaydetti. Nedim Şener de, "Bu kitapları nasıl yazmadığımı anlatmaya çalışıyorum. Yazmadığım bir şeyi nasıl anlatayım? Ben gerçek uğruna hayatımı vermeye hazırım" dedi. "Ahmet'le mahkemede ayrıldık. Ben 'ilahi adalet' diyorum, o 'diyalektik adalet' diyor" diyen Şener tahliyesini talep etti.


EMİN ARSLAN DIŞARI ÇIKARILDI


Bu arada taleplerin alınması sırasında verilen kısa aranın ardından Mahkeme Başkanı Ekinci, duruşmayı izleyen eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Aslan'ın arada sanıklarla konuştuğunu belirterek, "İleride tanık olma durumunuz olabilir. Lütfen dışarı çıkın" dedi.


YALÇIN: HAKİM VE SAVCILARIN 3 GÜN HAPİSTE YATMALARI GEREKİYOR


Talepleri alınmak için kürsüye çağrılan sanık Soner Yalçın "Büyük ihtimalle bizi yine burdan Silivri'ye göndereceksiniz yeni bir tarih vereksiniz. Biz tekrar gelip gazetecilik, yazarlık üzerine konuşmalar yapacağız. Masumiyetimizi anlatacağız ve tekrar Silivri'ye döneceğız. Bu böyle sürüp gidecek. Bu yüzden herhangi bir talebim yok. Tutukluluk kararı veren hakim ve savcıların en az 3 gün hapishanede yatması gerekir" dedi


"TAHLİYE İSTEYEREK SİZİ ZOR DURUMDA BIRAKMAK İSTEMİYORUM"


Soner Yalçın'dan sonra söz alan tutuklu sanık Barış Terkoğlu "Ben inandıklarımı yazmaya devam edeceğim. Beni hapsederek engelleyemezsiniz. Gir çık, gir çık olacaksa müebbet verin veya tedavi ettirin beni. Çünkü ben tüm yazdıklarıma sonuna kadar inanıyorum. Ben Balyoz'la ilgili bir haber yapıyorum. Bir yanlışlığı düzeltiyorum. Ben adalete yardımcı oluyorum. Yaptığım haberlere ait bir düzeltme var mı? Yok. Demek ki doğru yapmışız. Sizden sadece bu tabloya baktığınızda bir hata yapılıyor mu diye bakmanızı istiyorum. Sizden tahliye isteyerek sizi zor durumda bırakmak istemiyorum. Ben adalet istiyorum" dedi.,


"ODATV ÇALIŞANLARININ EVİNE SÖZDE HIRSIZ GİRİYOR"


Odatv ofisinde el konulduktan sonra dosyaya konulmayan ama kendilerine de verilmeyen yazılı evrakların adli emanetten istenmesini talep eden Barış Pehlivan "Oda tv çalışanlarının evlerine son altı ayda 3 kez hırsız girdi. En son 1 Mart'ta oldu. Ama evlerden hiçbirşey çalmıyorlar sadece ortalığı dağıtıyorlar. Bir hırsız birşey çalmayacaksa neden eve giriyor. Bunun normal olmadığını biliyorum. Bu gözdağlarıyla bizlere pislikleri bulaştıramazlar. Ahmet Şık'ın kitabını Oda tv'ye kimin koyduğunu bir sonraki duruşmada söyleyeceğim. Nasılsa tutukluğum devam edecek" şeklinde konuştu.


"1 YILDIR SARIŞIN OLMADIĞIM İÇİN Mİ TUTUKLUYUM"


Davanın meşruiyetini yitirdiğini ancak hala devam ettiğini belirten sanık Coşkun Musluk ise, "Burada savunma yapmak zorunda kaldığı için utanıyorum" dedi. Tutuklu sanık Müesser Yıldız Uğur mahkemeye sunduğu yazılı savunmasında şu ifadelere yer verdi: "İklim Ayfer Kaleli'nin işlediği öne sürülen suçlar ve onun için talep ceza benden fazladır. O tutuksuz ben tutukluyum. Neden? 1 yıldır bunun cevabını arıyorum. O sarışın sen esmersin veya o uzun boylu sen kısa gibi bir cevap bile kabulümdür. Yeter ki bir cevap veriniz"


SAVCI SAİT ÇAKIR'IN TAHLİYESİNİ İSTEDİ


Taleplerin alınmasının ardından Savcı Ufuk Ermertcan mütalaasını açıkladı Savcı tutuklu sanık Oda tv yazarı Sait Çakır'ın tahliyesini isterken diğer 9 sanığın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.


CİHANER DE DURUŞMAYI İZLİYOR


Öte yandan CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile gazeteciler Uğur Dündar, Ruşen Çakır Haluk Şahin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda isim de duruşmayı izledi.