Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Eceabat İlçesi’ne bağlı Kilitbahir Köyü sınırları içinde yeralan Ağadere Hastane Şehitliği'nde ağır kış koşulları nedeniyle toprak üzerine çıkan şehit kemiklerinin görüntüsü Türkiye’yi üzüntüye boğdu. Çanakkale Savaşları sırasında şehit düşen Mehmetçikler'e ait olduğu düşünülen kafatası, çene, kol ve bacak kemikleriyle ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Kemiklerin toprak üzerine çıktığı alanlar şeritle çevrilip bölgeye giriş engellendi. Andından Doğa Koruma ve Milli Parklar 3'üncü Bölge Müdürlüğü ekipleri şehit kemiklerinin tespit ve defin çalışmasına başladı. Çalışmalara Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan da katıldı. Müdür Erdoğan, tespit ettikleri şehit kemiklerinin üzerini toprakla örttü. Kemiklerinin tamamı toprakla örtüldükten sonra üzerlerine çalı çırpı kondu.

ŞEHİT KEMİĞİ FIŞKIRDI

Ekiplerin alanda yaptığı incelemede adeta topraktan kemiklerin fıştırdığı belirlendi. Her kemik toplanıp yeniden gömüldü. Bölge Müdürü Erdoğan, şöyle dedi:

"Bu alan Ağadere Ağır Yaralı Mecruhin Hastanesi Şehitliği. Özellikle Güney cephesindeki ağır yaralıların tedavilerinin yapıldığı yer burası. Buraya hastane kurulmuş, gelen yaralılardan şehit olanlar da çevreye defnedilmiş. Savaş sonrasında Avustralyalı bir yazar burada inceleme yapmış ve bölgede 3 bin mezar taşı tespit etmiş. Biz de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile bölgede yaptığımız bir yüzey araştırması ile şehitlerin bulunduğu alanları belirledik. Bölgede 1850 şehidimizin ismini tespit ettik. Ağadere Hastane Şehitliği'nin ihyası için proje yarışması devam ediyor. Burası en kısa sürede tüm şehitlerin isminin yazılı olacağı bir şüheda kabristanı haline gelecek. Kanlı savaşların geçtiği bölgedeki muharebe alanlarında özellikle yağışların ardından ve otlar kuruduğu zaman şehit kemikleri ortaya çıkıyor. Biz de ortaya çıkan şehit kemiklerinin üzerlerini toprakla kapatıyoruz."



BG(İÖ/İD)