Dilhun GENÇDAL-Elvan EZBER/İSTANBUL, Kurban Bayramı'nda satmak üzere Kocaeli'ye götürmeleri gereken büyükbaş hayvanları Avrupa Yakası'na geçiren hayvan satıcıları, kurbanlık tartışmalarına erken başladı. Kurbanlıklarını yasak olduğu halde Avrupa Yakası'na getiren satıcıların hayvanlarına el konuldu. El konulan hayvanlar hakkında kesim kararı uygulanmak istenince araya CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt girdi.


SINIR İHLALİ YAPAN HAYVANLARA EL KONULDU


Hayvan satıcıları, 21 büyükbaş hayvanın tüm yasal belgelerini Kocaeli için tamamlayarak, Ardahan'dan yola çıktı. Ancak, Marmara Bölgesi'ne gelince hayvanları, Silivri'deki bir yakınlarının ahırına yerleştirdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından durum tespit edilince, Silivri'deki ahır jandarma tarafından basıldı ve hayvanlara el konuldu. Bunun üzerine hayvanlar, kesilmeleri için Hadımköy'deki Çekmece Et ve Et Ürünleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin barınağına götürüldü. Hayvanların kesim kararı üzerine hayvan sahiplerinin yardım istediği CHP Milletvekili Ensar Öğüt, konuyla ilgili bilgi almak ve hayvanların kesimini durdurmak için hayvanların tutulduğu mezbahaya geldi. Yetkililerle görüşen Öğüt, yapılmak istenen kesim uygulamasının yanlış olduğunu iddia ederek, yetkililerden, hayvanların sahiplerine teslim edilmesini istedi.


YÖNETMELİĞE UYMAYAN HAYVAN SAHİPLERİNE KESİM UYARISI


Ancak yetkililer, 20 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan "Bulaşıcı Hayvan Hastalıkları İle Mücadelede Uygulanacak Genel Hükümlere İlişkin" yönetmeliğin 26'ncı maddesinin "Bakanlıkça hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında bazı hayvan türleri için oluşturulan korunmuş bölgelere, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında sevk edilen hayvanlar, tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın mezbahada doğrudan kesime sevk edilir" yazılı 2'nci bendinin uygulanması gerektiğini vurguladı. Yetkililer, söz konusu 21 büyükbaş hayvan için alınan sağlık raporunun Kocaeli'ye kadar olan bölgeyle sınırlı olduğuna işaret ederek, hayvanların Avrupa Yakası'na geçirilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mevzuatı'nda yer alan "Kesimlik ve Besilik Sığır Cinsi Hayvanlar İle Koyunların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi İçin Aranacak Şartlar Hakkındaki Tebliğ"e uymadığını söyledi.


KESİM KARARINDA ISRAR


Yetkililerin hayvanların kesilmesi gerektiği yönündeki açıklamaları üzerine hayvan sahipleri hayvanlarını alarak, Kocaeli'ye götürmek istedi. Ancak bu kez de söz konusu yönetmelik ihlal edildiği ve sağlık riski taşıdığı için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerince bu isteğe izin verilmedi ve hayvanların kesilmesine karar verildi. Bunun üzerine Öğüt, araya girerek, yetkilileri ikna etmeye çalıştı. Kısa süreli yaşanan gerginlik üzerine polisler mezbahaya geldi. Öğüt'ün hayvanları kestirmeme çabası devam ederken, yetkililerin ise kesim konusunda kararlı olduğu görüldü.


EE(FOTOĞRAF)