TTK Genel Müdürlüğü, Kamu Konutları Yönetmeliği gereğince lojmanlarda 5 yılını dolduran 600 civarında çalışanına, evlerini 45 gün içinde boşaltmaları için tebligat gönderdi. TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'nde tebligat gönderilen 320 madenciden yaklaşık 50'sinin eş ve çocukları, uygulamaya tepki gösterdi. Kilimli Beldesi'nden minibüslerle Yayla Mahallesi'ne gelen madencilerin eşleri, ellerindeki dövizlerle  TTK Genel Müdürlüğü'ne yürüdü. 'Yönetim sen kaç yıldır oturuyorsun?', 'Şef- memur otursun, üreten, emek veren işçi çıkarılsın', 'Lojman harabeydi, ben tamir ettirdim, gel sen otur', 'Yaptığım masrafı öde öyle çıkart', 'TTK, lojmana çivi çaktın mı?' yazılı dövizler taşıyan kalabalık, genel müdürlük binasının önünde sloganlarla tepkilerini gösterdi.

Madenci eşlerinden Elif Akman, TTK Karadon Müessesi'nde çalışan ve lojmandan çıkmak istemeyen 320 aile adına eylem yaptıklarını söyledi. Akman, "Her birimiz bu lojmanlara taşınırken 5-10 bin lira arası masraf yaptık. Girdiğimizde lojmanlar oturulacak gibi değildi. Bizler evlere sahip çıkarak mahalleler oluşturduk. Bu ailelerin 500 çocuğu var ve okula gidiyor. TTK yönetimi bize yazı göndererek evleri boşaltmamızı istiyor. Bizlere kim sahip çıkacak. Hemen nasıl ev bulacağız. Mağduriyetimiz giderilsin" dedi. Eyleme eşi Ramazan Köse'nin baretini takarak katılan Sibel Köse, tepkisini gösterirken gözyaşlarını tutamadı.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan ile görüşmeden bina önünden ayrılmayacaklarını söyleyen madenci eşlerine, TTK İdari ve Sosyal İşler Başkanı Alaattin Ürper bilgi verdi. Genel müdürlüğün kimseyi mağdur etme düşüncesiyle hareket etmediğini belirten Ürper, "Devletin aldığı karar doğrultusunda uygulama yapıyoruz. Kamu Konutları Yönetmeliği gereği devletin görev tahsisli konutlarında oturma süresi yok. Sıra tahsisli konutlarda ise oturma süresi 5 yıl. TTK öteden beri bu 5 yıllık süreyi uygulamıyordu. Ancak 27 Mart 2012'deki yönetmelik değişikliği ile bunu uyguluyoruz. Tebligata rağmen evlerini boşaltmayan ailelere her ay için 3- 4 kat kira artırımı yapılacak" diye konuştu.

Maden ocağında görev yapan tekniker, mühendis ve şefler lojmanda oturmaya devam ederken, yerin altında 8 saat kömür tozu yutan işçilerin çıkarılmasının haksızlık olduğunu savunan madenci eşleri, "O lojmanları biz yaptık. Bizim emeklerimizi verin, size yalvarıyoruz" dedi. Ürper'in bilgi vermesinin ardından madenci eşleri, polisin de uyarısıyla genel müdürlükten ayrılarak evlerine döndü.



DS(EE/BT)